Necrològiques

SOCIETAT

Mor Yvonne Mokgoro, la jurista que va triar Mandela per acabar amb l’apartheid

La jurista Yvonne Mokgoro (1950), una de les activistes de referència a Sud-àfrica en la lluita contra l’apartheid, va morir dijous als 73 anys. El seu llegat és transcendent. El mateix Nelson Mandela la va triar personalment el 1995 per dirigir la comissió que va reformar la llei que havia de posar punt i final al racisme sistèmic del país (1995-2011).

L’octubre del 1994 Mandela la va nomenar com a membre de la nova Cort Constitucional del país. Va ser la primera dona negra que en formava part, juntament amb Kate O’Regan. Va ser una de les juristes del tribunal durant 15 anys en què va participar en alguns dels judicis més rellevants de la història del país, alguns dels quals van tombar antigues lleis racistes d’exclusió social o professional.

Mokgoro, que provenia d’una família humil de la ciutat de Galeshewe, va treballar d’infermera, venedora i com a dona dels encàrrecs al departament de justícia. Amb vint anys va ser detinguda per obstrucció a la justícia. El seu advocat en aquell moment, l’activista Robert Sobukwe, el va animar a començar la carrera de Dret. Va completar els estudis als anys vuitanta i va esdevenir una líder universitària en el campus de la Universitat de Bophuthatswana. Va poder estudiar també un anys als EUA i es va especialitzar en Drets Humans.

Va formar part de l’associacions internacions de jutgesses i d’advocades. El 2021 va ser nomenada membre del Consell dels Drets Humans de l’ONU, on era la responsable de denunciar els casos de racisme sistèmic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.