cultura

Homenatge a la cançó de «Matxero i Teresa» a Banyeres de Mariola

El 15 d'agost es compleix el centenari de la mort de la jove que va inspirar la cançó

Els actes del primer cap de setmana de juliol relacionats amb les festes paronals de Banyeres de Mariola, han aprofitat per retre homenatge a la celebració del centenari de l'aparició de la cançó «Matxero i Teresa», de gran arrelam en aquesta població.

El primer acte programat ha estat a les 20.30 hores de divendres 2 de juliol a la Casa de Cultura amb la conferència titulada «Si vas a les danses no tingues que ballar… Cent anys de la cançó Matxero i Teresa de Banyeres de Mariola», a càrrec de Sergi Gómez i Soler qui ha dissertat al voltant de la composició d'aquesta cançó i la seua transcendència dins de la música tradicional valenciana. La celebració de l'efemèride ha tingut continuació ja en la nit de dissabte amb les actuacions de la colla de danses Aires de Mariola i del grup valencià Urbàlia Rurana que en té editada una versió de la cançó objecte d'aquest homenatge.

Ara fa cent anys La cançó de Matxero i Teresa està basada en un fet real succeït a Banyeres de Mariola l'any 1910 pel que es narra el romanç entre una parella de joves, Mª Teresa Belda Gandia i José Vicente Vañó Sempere, i la posterior mort de la núvia el 15 d'agost a causa de la febre tifoide quan ja havien anunciat el seu compromís. El festeig amb final tan infeliç va motivar la composició de la cançó fins aplegar a transcendir més enllà de l'àmbit local i entrar a formar part de la música tradicional valenciana. D'esta cançó s'han realitzat diverses versions i gravacions per tot arreu dels Països Catalans destacant la del grup Cardaors en el seu disc La Serra i La Vall (1998), la pròpia d'Urbàlia Rurana (2002) o la tan coneguda del grup valencià Al Tall amb La Cançó de l'hereu Riera que els experts relacionen amb un fet semblant succeït en terres de Girona. Inclús la música de Moros i Cristians posseïx una versió del tema amb la marxa Saoro que el compositor Ramón García Soler va dedicar l'any 2001 al capità de la filà de Maseros de Banyeres de Mariola.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]