Arts escèniques

TEATRE

El Gaudí psicoanalitza una parella separada amb un fill compartit

La productora gironina La Gàrgola estrena demà el drama amb punts de comèdia ‘Hi haurà un setembre per a tothom’

Una sala d’espera refà l’amor perdut dels protagonistes

Hi haurà un setembre per a tothom apel·la als amors feliços trencats, a la necessitat de poder mantenir una relació estable pel bé del fill, quan la separació ja s’ha consumat. Els dos protagonistes (interpretats per Núria Florensa i Xavi Mercadé) es troben a la sala d’espera. Els metges acaben de diagnosticar un trastorn del cervell al seu fill. El Teatre Gaudí Barcelona acull l’estrena del nou muntatge de Gàrgola Produccions, des de demà i fins al 2 de juny. Aquest és el quart títol de la companyia, que, fins ara, sempre havien estrenat a La Planeta i, posteriorment venien a Barcelona a fer una breu estada. Al Gaudí es va poder veure la comèdia Kalumba el (2022) i els altres títols de la companyia: Ferides (2020) i El brindis (2018).

Al muntatge, hi navega una sensació d’incertesa pel diagnòstic del fill i d’incomoditat per haver d’allargar l’espera amb qui ja no s’estima. Però, en la seva conversa, es construirà en flaixback molts dels moments de la parella, sovint amb punts còmics. El text es va posar a prova al Torneig de dramatúrgia del Temporada Alta del 2023; en van fer una versió reduïda per complir amb les bases del concurs. En el creuament d’eliminatòries van tenir la mala sort d’ensopegar amb el text de Lali Álvarez, que acabaria resultar sent el guanyador del torneig (Un rellotge a la finestra) al desembre passat. L’experiència va ser positiva, comenta el dramaturg Frank Bayer, perquè “ens va demostrar que funciona”.

La Gàrgola, que va arrencar amb el suport de l’actriu Cristina Cervià (Girona, 1965-2019), està molt agraïda de la complicitat amb el Teatre Gaudí Barcelona. Són una productora de fora de Barcelona, sense actors mediàtics, i que defensa amb treball i perseverança els seus projectes. Han procurat mantenir un equip estable a la fitxa artística en què s’alternen interpretacions i direccions. Aquest cop, per exemple, la direcció va a càrrec de l’actriu Laura Porta (que s’estrena a la companyia) i Ricard Martí (que ha fet les escenografies d’aquest i els anteriors muntatges). En sis anys de trajectòria, estan a punt de celebrar el centenar de funcions d’entre les quatre produccions, un repte que pocs grups de les seves dimensions poden aconseguir. A la tardor, hi ha prevista les funcions a La Planeta i una gira que els porta a un grapat de municipis, principalment gironins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.