Llibres

ASSAIG

ferran aisa

El millor cinema a Montserrat

Els cinefòrums o cine clubs tornen a estar d'actualitat dins de la programació de moltes associacions cultural o cinemes de poble. Aquesta tradició va començar els anys trenta sota el guiatge dels avantguardistes i ha continuat, amb més o menys persistència, fins als nostres dies. El cinefòrum en realitat no és res més que la difusió d'una projecció cinematogràfica, normalment d'autor, que és comentada i analitzada per un expert que obre el debat als assistents. Editorial Base presenta Els cinefòrums de Monserrat, d'Arnau Olivar (Barcelona, 1924), escriptor de llarga volada que ha publicat diversos treballs d'assaig i crítica cinematogràfica i ha destacat com a crític de cinema a Canigó i Serra d'Or.

L'autor va fundar el 1948, amb Antoni Farré, el cineclub La Llanterna Màgica. Gràcies a l'èxit obtingut, Olivar va ser convidat per la Fedération Français de Cinéclubs a dirigir els prestigiosos Weekends de La Llanterna Màgica a Perpinyà, sessions que van durar del 1957 al 1970 i que van atreure tants catalans i espanyols a veure pel·lícules de gran qualitat que la censura franquista prohibia.

Olivar també va dirigir, del 1963 al 2000, les sessions de cinefòrum celebrades a la comunitat benedictina de Montserrat. L'autor reuneix en aquest volum la història d'aquestes sessions, amb un estudi minuciós de cada pel·lícula projectada. El monjo de Montserrat i historiador Hilari Raguer afirma que “pels monjos, els cinefòrums no eren un mer entreteniment, sinó que volien introduir una comunitat dedicada a la pregària però molt atenta a la realitat humana i sempre circumdant en diàleg entre fe i cultura, en aquest element tan important de la nostra societat que és el cinema”.

Per als amants del cinema aquest llibre és una bona eina per conèixer un munt de pel·lícules que van ser font de cultura per a una generació, com ara: La quimera de l'or (Chaplin), El cuirassat Potemkin (Eisenstein), La gran il·lusió (Renoir), L'Evangeli segons sant Mateu (Pasolini), Amarcord (Fellini), Crits i murmuris (Bergman), La Via Làctia (Buñuel), Ciutadà Kane (Welles), Dublinesos (Huston), Rashomon (Kurosawa), Un tramvia anomenat desig (Kazan), etc.

ELS cinefòrums DE MONTSERRAT
Arnau Olivar
Editorial: Base (Barcelona, 2012) Pàgines: 423 Preu: 22 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.