cultura

Mor Max Varés, escultor i membre de l'històric grup Los 5 Diablos

Propietari de locals com ara L'Enderroc i Can Max, va morir dissabte als 68 anys

Josep Maria Varés i de Batlle, més conegut com a Max Varés, va morir dissabte passat als 68 anys. Per una trista casualitat, la seva mort ha coincidit amb l'any en què es compleix el cinquantè aniversari de Los 5 Diablos, grup pioner del rock gironí del qual Varés va ser baixista entre els anys 1966 i 1969. Los 5 Diablos va ser una de les poques formacions gironines dels anys seixanta que van publicar alguns singles i fins i tot va tenir un cert èxit amb El fuego.

Fill del cineasta Antoni Varés i de Lluïsa de Batlle, Max Varés va néixer a Girona l'1 d'abril del 1947 i va viure molts anys a Quart. A finals dels anys setanta va obrir el bar L'Enderroc a l'antic estudi del seu pare, situat a prop del portal de Sant Cristòfol, al Barri Vell de Girona: un local que es va convertir en punt de trobada habitual dels sectors més progressistes i bohemis de la Girona de la transició. Posteriorment, en Max va canviar L'Enderroc per un lloc més tranquil, el restaurant Can Max, a la carretera dels Àngels.

Després de la música, Max Varés va concentrar la seva vocació artística en l'escultura, que ja havia conreat des de molt jove, però a la qual es va dedicar intensament sobretot durant els últims 25 anys, treballant amb materials com ara el ferro reciclat.

El 1991, va fer una nova creu per al santuari de la Nostra Senyora dels Àngels (El Crist de l'acollida), que fa quatre metres d'alçada i 600 quilos, i tres anys després va presentar la Creu de les Quatre Barres, de dos metres, a la capella del Camp Nou.

Max Varés va ser també autor de diverses escultures públiques, com ara el monument als donants de sang de Quart, on l'any 2011 el Museu de la Terrissa li va dedicar una exposició retrospectiva de vint anys d'escultura. El 2006, la seva carrera musical també va ser reconeguda en el llibre Peluts, rockeros i ye-yés a la Girona dels 60, de Fredi Faure i Xavier Juanhuix, i a l'exposició Girona Pop a la Casa de Cultura de Girona.

Manaia, fundador dels mamelucs de la cavalcada de Reis de Girona, mestre artesà, creador impenitent, Max Varés va ser una força de la natura i, sobretot, una bona persona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]