cultura

El Carboni 14 determina l'origen musulmà del castell de Banyeres

La Torre de l'Homenatge fou reconstruïda ja en època cristiana

La prova del Carboni 14 aplicada a un fragment de fusta del mur de la Torre de l'Homenatge del castell de Banyeres de Mariola, i que ha realitzada a Londres, ha determinat que va ser reconstruïda ja en època cristiana quan la fortalesa va passar a mans del seu primer senyor feudal Jofre de Loaysa després de la donació realitzada pel rei Jaume I en l'any 1248, pel que l'origen primigeni del castell és musulmà.

Els experts anglesos han conclòs que la data de construcció es troba entre l'interval cronològic comprés entre els anys 1220 i 1285, sent l'any 1265 el de major exactitud amb un 95% de probabilitats , pel que tenint en compte el fet històric que el castell va ser conquistat en 1248, «tot indica que la fortalesa ja existia abans de la conquesta, deduint-se que era d'origen musulmà, i esta ha sigut fins ara la tesi predominant», segons s'expressa a l'informe dels experts.

Amb aquesta prova científica s'aclarixen definitivament alguns aspectes del castell de Banyeres de Mariola que poden passar ja a formar part de manera fefaent de la història del mateix en desvetllar-se dades com que l'origen primigeni del castell és musulmà i que, com a conseqüència, la fortalesa es va veure sotmesa a lluites i enfrontaments constants al trobar-se en la línia fronterera entre els regnes àrabs i cristians, que a causa d'estes lluites la Torre de l'Homenatge es trobava en ruïnes en 1248, any de la conquesta per part del rei Jaume I i que, finalment, el seu primer senyor feudal, Jofre de Loaysa, la reconstruira en anys posteriors fins 1265, l'any que ha determinat el Carboni 14.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]