Economia

Societat

Vi en trulls del segle XI

El celler Costers de Sió de Balaguer aposta per recuperar la manera tradicional de fermentar el vi en trulls de pedra

4.000 quilos de raïm per a unes 3.500 ampolles

La fermentació en trulls del segle XI ofereix gustos i aromes singulars

La família Porcioles Buixó, propietaris del celler Costers del Sió, ha iniciat aquest dijous la vinificació natural i espontània de 4.000 quilos de les varietats de raïm garnatxa i syrah en un dels trulls de pedra del segle XI que van trobar i recuperar ara fa quatre anys. Una descoberta que es va fer per casualitat mentre treballaven a les vinyes i que ha fet que aquest celler pugui produir des de llavors un nou vi d’alta gamma que aporta un toc de singularitat a les varietats que fins ara oferien.

Els responsables del celler, els germans José María i Juan Porcioles, calculen que aquest any podran treure unes 3.500 ampolles del Finca Siós, aquest vi fermentat als trulls de pedra, que es va presentar l’any passat amb la seva primera anyada del 2014. Juan, responsable comercial del celler, considera “que la qualitat del raïm d’aquest 2017 els ha permès tornar a fer el Finca Siós, que ja es va vinificar el 2014 i 2015, però no el 2016”. “La bona acollida d’aquest vi de fermentació espontània amb els llevats naturals de la pedra i l’ambient ha recompensat l’esforç de la seva elaboració”, puntualitzava Juan.

Per la seva banda, José María, responsable de la producció agrària de la Finca Flix, considera que “l’elaboració d’un vi d’aquestes característiques permet recuperar i conservar un patrimoni cultural com aquests trulls de pedra de l’edat mitjana”. Valvanera Martínez de Toda, l’enòloga de la casa, elogia el comportament de la garnatxa i la syrah en la finca i destaca que “el raïm fermentarà durant uns sis dies a temperatura natural entre 25 i 27 graus als trulls de pedra. Una vegada finalitzi la fermentació a la pedra, el Finca Siós 2017 farà la fermentació malolàctica de manera espontània en dipòsits d’innox. Posteriorment entrarà en bótes de roure de 500 litres de segon ús entre 10 i 12 mesos, arrodonint-se un cop dins de la botella durant un període d’entre 6 i 12 mesos”. Segons l’enòloga, el fet de fermentar en aquests trulls de manera tradicional, aporta al vi uns aromes i gustos singulars com de mineral i sotabosc.

El celler Costers del Sió, situat a la partida de Flix, hereta molta tradició i història, ja que ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels comtes d’Urgell, entre els termes de la Sentiu i Montgai. La finca, de més de 700 hectàrees, constitueix un projecte integral amb un perfecte equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com ara oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d’Origen Costers del Segre; un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins d’alta qualitat, amb tots els matisos, que aquesta ribera, pels seus sòls i microclima, pot oferir.

A la finca es cultiven una àmplia gamma de varietats, com ara l’ull de llebre, garnatxa, syrah, pinot noir, petit verdot o cabernet sauvignon, entre les negres, i chardonay, viognier o muscat, entre les blanques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia