Empreses

La Farga Lacambra ultima dues operacions als EUA i a França

EXPANSIÓ. El primer productor espanyol de semielaborats de coure, amb seu a les Masies de Voltregà, obrirà aviat dues plantes productives a Amèrica i a Europa després d'iniciar la fabricació en una planta a la Xina el proper agost

El grup de caràcter familiar osonenc inverteix el 20% dels beneficis en R+D

La Farga Lacambra, que forma part del holding La Farga Group, amb quatre plantes productives situades a Osona, està a punt de tancar «dues operacions d'envergadura als EUA i França», explica Oriol Guixà, conseller delegat del grup català, capdavanter a l'Estat espanyol en la producció de semielaborats de coure. L'operació s'emmarca dintre d'un pla d'internacionalització decidit el 2009 per la família Fisas-Guixà, propietària del grup, que ja tindrà el primer resultat palpable el mes vinent amb l'obertura a la Xina d'una planta de fabricació de components de coure i aliatges per servir el sector ferroviari, juntament amb dos socis locals.

L'entrada als EUA i França completaria la presència productiva de la firma catalana «en dos mercats internacionals estratègics» per al sector del coure, que només el 2009 va passar d'una cotització de 2.100 a 5.200 euros la tona. La firma catalana va produir 181.000 tones el passat exercici, amb una plantilla de 310 treballadors aquest mes de juny (el 91% procedents de la comarca), quaranta més que l'any passat.

«Ara no podem concretar la inversió perquè s'està a punt de tancar l'operació, tant a França com als EUA», assegura Oriol Guixà, que la setmana passada va estar ultimant l'acord amb els futurs socis nord-americans.

La Farga Group era fins ara una empresa internacionalitzada a nivell comercial. Amb la creació de la nova fàbrica a la Xina es convertirà en una multinacional industrial. La normativa d'aquell país obliga a comptar amb empreses autòctones per dur a terme l'activitat econòmica.

El grup català, que hi ha invertit a tocar dels 5 milions d'euros, controla el 49% de la nova empresa Ganzhou Jiangwu - La Farga High Speed Railway Copper Material, que tindrà inicialment una plantilla de 45 treballadors. La Farga Group actuarà com a soci tecnològic especialitzat en el sector ferroviari i les dues empreses del país, una privada i l'altra governamental, hi aportaran coneixement de mercat i cultura del país. La nova empresa fabricarà tota la gamma de productes per a l'electrificació ferroviària amb la finalitat d'abastar les noves inversions previstes en aquest país de fort creixement econòmic. Cal recordar que, en el darrer any, el mercat xinès ha creat 5.557 quilòmetres de vies de ferrocarril, entre les quals la línia d'alta velocitat més ràpida del món.

Des d'aquesta fàbrica, situada a la província de Jiangxi, es vol distribuir el producte cap a països com ara l'Índia o Tailàndia.

La Farga Group, que presideix Vicenç Fisas, va tenir una facturació consolidada de 514 milions d'euros el 2009. El 40% del valor de les vendes es destina a l'exportació, 4.000 tones de fil de coure de les quals ja van anar al mercat xinès.

Altres mercats geogràfics importants per al grup amb seu a les Masies de Voltregà són els del Regne Unit, França, Itàlia, Portugal o el nord d'Àfrica.

patents pròpies.

La Farga Group, a més de fabricar i comercialitzar semielaborats de coure mitjançant materials reciclats, destaca per l'alta tecnologia aplicada al muntatge de maquinària, amb patents pròpies, destinades al reciclatge d'aquesta matèria primera. De fet, els darrers 20 anys la Farga Lacambra i Continuus Properzi, conjuntament, han equipat 25 plantes en països de tot el món. Enguany les noves vendes en tecnologia s'han executat en països com ara Pakistan i l'Azerbaidjan.

El grup osonenc inverteix uns cinc milions d'euros anuals en manteniment i maquinària. «L'objectiu és destinar el 20% del benefici del grup en les partides de R+D», puntualitza Oriol Guixà.


cronologia

El grup Lafarga va fer 200 anys el 2008, però no només lluita per mantenir-se i consolidar-se, sinó que l'any passat va iniciar un pla d'expansió per posar la seva tecnologia i experiència en els mercats internacionals. L'empresa, de caràcter familiar, exporta per valor del 40%.
'el holding'

Quatre fàbriques a la comarca

La Farga Group és un holding constituït com una empresa familiar que té per objectiu dirigir, gestionar i prestar serveis d'assessorament a la resta de societats del grup, així com gestionar les seves participacions. Dintre del holding destaca La Farga Lacambra, que té per objectiu la fabricació i comercialització de semielaborats de coure mitjançant materials reciclats i càtodes de coure. La Farga Tub té com a activitat principal la fabricació, venda i distribució de tubs de coure i opera en el mercat de la calefacció, refrigeració, etc. La Farga Rod es dedica a la fabricació i venda de fil de màquina electrolític de coure i, finalment, la Farga Intec es dedica a l'expansió i venda de tecnologia per fabricar fil de màquina de coure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.