Economia

Unes 400 persones es manifesten a Lleida en defensa del tren de la Pobla

La protesta rep el suport de diversos alcaldes del territori, com els de Lleida, Tremp o la Pobla

És la tercera acció reivindicativa des que la Generalitat anunciés la reducció dels serveis

Unes 400 persones s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Lleida en defensa del tren que uneix la capital del Segrià amb la Pobla de Segur. La plataforma Salvem lo Tren ha convocat la protesta per reclamar la integritat dels serveis de la línia de Ferrocarrils de la Generalitat, després que el govern reduís el passat 6 de febrer el nombre de viatges i el substituís per un servei d'autobusos. Una retallada que ha generat un ampli rebuig al territori.

La marxa sortit poc després de les onze del matí de davant de l'estació de Lleida-Pirineus i ha recorregut el centre de la ciutat fins arribar a la Paeria. La protesta ha acabat amb la lectura d'un manifest a càrrec dels escriptors Pep Coll i Vidal Vidal.

Al darrera la pancarta de la manifestació s'hi ha pogut veure els alcaldes d'algunes de les poblacions per les quals transcorre la línia, com els socialistes Àngel Ros, de Lleida, i Víctor Orrit, de Tremp, o el republicà Lluís Bellera, de la Pobla de Segur.

Ros ha defensat aferrissadament que tots els ciutadans del territori han de tenir les mateixes possibilitats que els de l'àrea Metropolitana. Per la seva banda, l'alcalde de la Pobla, Lluís Bellera, ha considerat l'eliminació de serveis com “un pas enrere”, mentre que el de Trem, Víctor Orrit, ha insistit en el valor del tren com a eina de cohesió territorial i ha lamentat que el seu futur es decideixi d'acord només amb “criteris econòmics”.

Malestar al territori

El d'avui és el tercer acte reivindicatiu que s'organitza des que al gener s'anunciés la retallada del servei, de. Unes protestes que han recordat les de l'any 1984 i que aleshores van impedir el tancament de la línia.

Per demostrar el bloqueig a la mobilitat que suposen els nous horaris, un grup de cinc joves pallaresos que estudien a Lleida però que resideixen a la Pobla s'ha quedat a dormir aquesta nit a les portes de l'estació. Els estudiants han denunciat que ja no hi ha servei de trens que els permeti tornar a casa després de les classes.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va obrir ahir la porta a recuperar un dels serveis entre l'abril i setembre. Però el portaveu de la plataforma, Quimet Cortés, ha dit que és insuficient “perquè els ciutadans del Pallars necessiten el servei durant tot l'any”.

La línia de tren de la Pobla de Segur es va quedar aquest dilluns amb només quatre trens entre Lleida i Balaguer, i dos trens (un d'anada i un de tornada) entre Lleida i la Pobla de Segur. La Generalitat ha anunciat que crearà una comissió de seguiment del servei de passatgers per avaluar el funcionament d'aquesta nova etapa, en la qual es combinen els viatges amb autobús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.