CiU proposa elaborar un estudi sobre les varietats de raïm prefil·loxera que es van conrear a l'Aran

Agustí López, diputat de CiU al Parlament, ha entrat al registre de la cambra catalana una proposta de resolució en la qual reclama el Govern «programar per a l'anualitat de 2010 un estudi de la vinya prefil·loxera de l'Aran, per determinar les antigues varietats de raïm que es van conrear a aquest territori als llarg dels segles». I és que arran la plaga de la fil·loxera gairebé la totalitat de conreus de vinya de l'Alt Pirineu i Aran es van perdre. La incorporació de les varietats antigues de raïm als vins que es puguin elaborar a l'Aran poden atribuir-les-hi «una personalitat innegable' i, per això és recomanable 'impulsar la recerca i la localització dels peus de cep que s'han mantingut».

De fet, l'Institut Català del Vi (INCAVI) està realitzant estudis de les antigues varietats de ceps, les prefil·loxera, a la comarca del Pallars Sobirà. Malauradament, els espais agraris pirinencs que són susceptibles de produir raïm en el futur es troben «en un estat d'abandonament progressiu i de reforestació natural sense cap mena de planificació».

Per Agustí López, «l'activitat vitivinícola pot esdevenir una nova línia de treball del sector agroalimentari de les comarques de l'Alt Pirineu i del territori d'Aran, amb repercussions molt positives en l'oferta gastronòmica pirinenca». Actualment al territori d'Aran i a les comarques de l'Alt Pirineu s'estan endegant diversos projectes vitivinícoles als municipis d'Organyà, a l'Alt Urgell, de Sort, al Pallars Sobirà, així com les diverses plantacions i cellers consolidats des de fa temps al Pallars Jussà, concretament als municipis de Tremp i d'Isona i Conca Dellà. També cal tenir en compte la presència del Museu de la vinya i del vi de muntanya al Pont de Bar, Alt Urgell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.