Economia

la crònica

Fer política sense corbata

L'empresari de Sant Gregori repassa la seva biografia en un acte al Parc de la UdG

Amb vista a preparar el relleu per a la propera generació familiar, Joaquim Vidal i Perpinyà (Sant Gregori, 1947) va repassar ahir al vespre la seva trajectòria vital i empresarial en un acte al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. Davant un auditori d'empresaris i emprenedors, Vidal va resumir el pas per sectors tan diversos com els supermercats, el bàsquet professional, el mecenatge cultural i, més recentment, els mitjans d'informació. Des del febrer d'aquest any, Vidal és el president d'Hermes Comunicacions SA, que edita aquest diari, i des del 2006 presideix el consell d'administració de Televisió de Girona. Pel mateix protagonista, tot això és “fer país”.

Vidal s'ha mogut en l'àmbit privat i en l'àmbit públic. “En l'empresa de vegades t'has d'arriscar i de vegades fas coses que després te n'adones que no hauries d'haver fet.” La política activa –“la corbata”, va dir–la va deixar el 2000, després de quatre anys al Senat. I no pensa tornar-hi. En el torn posterior de debat, el responsable de la Fundació Valvi va explicar que, de política, se'n pot fer des de molts llocs. “La corbata la vaig penjar el 2000, quan vaig deixar el Senat. Però la política es fa allà i fora d'allà. Es pot fer política en l'àmbit cultural, social i empresarial”, va assenyalar. Al Senat, a Madrid, Vidal va viure l'alta política. “Hi ha grans oradors, i s'hi parla molt, però no toquen de peus a terra”, va afirmar el mecenes de Sant Gregori, partidari d'ingressar els impostos del país en una hipotètica agència tributària catalana.

L'empresari gironí va recordar ahir que de jove, després de deu anys en una gestoria, es va embrancar en el món dels supermercats. “Vaig estar deu anys darrere una màquina d'escriure, però s'ha de tenir l'esperit de no estar assegut”. Vidal va plegar sense saber què faria l'endemà, “igual que els estudiants que acaben avui la carrera [a la universitat]”. Juntament amb un soci, va apostar pel sector de l'alimentació i va arribar a “crear la marca Valvi, ja sigui pel bàsquet o pel supermercat”. L'empresari gironí va instar els seus oients a fer una cosa. “De vegades no es té la formació necessària, però s'ha de saber envoltar-se de persones que coneixen el seu departament. La manera de portar una empresa, sobretot una gran empresa, és saber envoltar-se dels millors”.

Vidal va participar en un acte que marca el tret de sortida a la vuitena edició del programa d'alta direcció per a petita i mitjana empresa, que organitza Multiassessors Formació Empresarials. Hi han passat 121 empresaris-alumnes, que han conegut l'experiència de Josep Lagares, Josep Puigbó o Josep Roca. Els codirectors del programa són Joan Carles Casas i David Antó, que solen amagar la identitat del convidat fins instants abans de la sessió inaugural. I ahir tocava Joaquim Vidal. Sense corbata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.