Articles

Dones en blanc i negre

La condició femenina segueix tenint una cara i una creu, i deu ser per això que ahir encara es va haver de celebrar el dia de la dona. M'agradarà acabar parlant de la cara, però primer cal recordar les creus que continuen definint la vida de bona part de les dones. Ja s'ha denunciat a dojo el rol desfavorable que els correspon a la llar quan també treballen fora de casa, però és precisament a l'àmbit laboral on llurs desavantatges es fan més palesos.

Les dones penquen molt i manen poc, ja que només un 6,5% de treballadores tenen funcions directives. Si observem el seu paper a les grans empreses, trobem que als consells d'administració de les companyies de l'Íbex 35 hi ha 17 dones entre 500 homes, un escàs 3,4%. Es fa palès quin sexe remena les cireres, conjuntura que, entre altres conseqüències, sens dubte determina les diferències salarials que pateixen les dones. No sols aquí sinó més enllà, atès que a la City londinenca, verbigràcia, una executiva guanya fins a un 20% menys que els seus companys. Però tornem al nostre àmbit, i tot mirant cap a la Universitat descobrirem que només té un 13% de catedràtiques.

Ara dediquem-nos a assenyalar problemes que atenyen el conjunt del sexe femení i toparem, entre altres, amb una dada: de cada quatre dones embarassades, una ha estat despatxada en conèixer-se el seu estat. Són joves i potser se'n sortiran, tot lluitant contra la injustícia, però hi ha iniquitats vers dones a les quals els queden poques forces per superar les dificultats. Tal és el cas de les que, arribant a grans, han de viure amb pensions de misèria perquè tota la feina l'han fet a casa.

On és la cara? En la constatació que el treball s'ha convertit en la primera font d'ingressos i de patrimoni de les dones. Ja no depenen del pare o del marit, i d'aquí a poc temps s'hauran acabat les vídues condemnades a subsistir amb el 52% de la pensió del difunt; tindran la seva pròpia jubilació. Les dones ja poden mantenir-se per elles mateixes, discriminades en el mercat de treball però tan emancipades com els seus companys. Això sí, els caldrà redreçar les condicions laborals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.