Articles

Fi de l'era nuclear

Parlem d'eres geològiques, de l'era Gutenberg. És la successió del temps, períodes històrics delimitats per fets i personatges importants. Tot té un principi i un final, tal vegada una modificació que permeti prorrogar el cicle. La galàxia Gutenberg, tot adoptant l'expressió de Marshall McLuhan, abasta més de cinc segles, però d'uns anys ençà ja no és el mateix. Altres mitjans de comunicació s'han sobreposat a l'escriptura i el paper, que no han finat però ja no són hegemònics. Hi ha també una altra època que està iniciant el seu declivi: la nuclear. Ho farà lentament, i mentrestant haurà deixat un reguer d'accidents, morts i residus gairebé perennes.

Les èpoques, siguin geològiques o històriques, sorgeixen, s'esvaeixen, deixen empremtes, algunes nocives, però mai tan nefastes com les de l'era nuclear. La catàstrofe atòmica més recent, i tant de bo sigui l'última, ha estat la de Fukushima, una desgràcia per als japonesos que servirà per evitar-ne de noves, atès que cada vegada són més el països que estant renunciant a les centrals nuclears.

El Japó ja no construirà més centrals, Suïssa no en tindrà a partir de l'any 2034, Alemanya farà la definitiva apagada nuclear el 2022. Ben segur que altres Estats s'aniran sumant a la prudència. Perquè d'això es tracta, d'obtenir energia sense jugar amb el perill. Els alemanys, dits motors de l'Europa actual, han decidit que la meitat del seu consum energètic provindrà de fonts renovables. La resta es deurà al gas i el carbó, contaminant aquest darrer, és cert, però incapaç de provocar calamitats com les atòmiques. D'altra banda, no hi ha dubte que la fita és aconseguir que les energies eòlica i solar forneixin per complet tant el consum industrial com el domèstic.

Dues eres estan defallint. L'esvaïment de la Gutenberg pot induir a la melangia, malgrat que la desaparició del suport paper no serà plena. En canvi, amb el temps, l'abandó de l'energia atòmica es convertirà en la fi de l'era nuclear. I ningú no la trobarà a faltar. Potser alguns accionistes, però aviat es consolaran, atès que les empreses de renovables s'estan disparant a la borsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.