Opinió

La Columna

Exercir la medicina

Fer de metge va més enllà d'exercir de forma correcta una professió

Des de la Grècia antiga, al segle V abans de Crist, el jurament hipocràtic s'ha tingut com a guia per al capteniment del bon metge. D'aquell text s'extreu el compromís d'atendre “els malalts del mode que els sigui més convenient, segons les meves facultats i el meu coneixement, evitant tot mal i injustícia. (...) La meva vida la passaré exercint la meva professió amb innocència i puresa. (...) Quan entri en una casa no portaré un altre propòsit que el bé i la salut dels malalts (...)”.

Ara, en el segle XXI de la nostra era, uns facultatius estant donant prova que fer de metge va més enllà d'exercir de forma correcta una professió. Perquè quan els objectes del professional no són màquines, papers, hotels, sinó persones, llavors és quan la qualitat humana es pot fer més present.

La crisi sembla haver donat màniga ampla al Servei Català de Salut per retallar a tort i a dret, com qui tracta amb serveis d'oci i no amb un servei essencial. A Viladecavalls, el CAP del barri de Can Trias, gestionat per la Mútua de Terrassa, restarà tancat durant els mesos d'agost i setembre. Déu n'hi do! Malalts de totes les edats i amb la xacra que sigui hauran de ser atesos en un CAP a una distància que sovint requereix quaranta minuts d'autobús.

Per sort, de forma voluntària i altruista, els doctors Aced, Sans i Callorda, acompanyats d'infermeres i auxiliars també generosos, han decidit visitar dos dies per setmana de sis a vuit de la tarda. Una actuació que reflecteix el propòsit hipocràtic d'assistir els malalts de la forma que els sigui més convenient i evitant tot mal i injustícia. Especialment la d' allò que corregeixen, com en el cas d'una dona de 83 anys que va arribar al CAP mancada d'oxigen, o la d'altres casos que sorgiran entre els 9.000 usuaris adscrits al centre.

Si per un cantó els organismes públics mostren indiferència per la salut de bona part de la població, els esmentats professionals donen prova que la medicina pot ser la més noble de les ciències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.