Opinió

LA CRÒNICA

del Penedès

Galls del Penedès

Ara fa un mes, un dia amunt un dia avall, els que van baixar del Penedès a la fira de Vilanova van haver de suportar les molèsties i inconvenients de les obres de la C-15; els que demà o diumenge pugem a la Fira del Gall de Vilafranca ho farem en vuit minuts de rellotge i amb molta més seguretat i rapidesa. No sabem si l'efecte de l'eix diagonal té a veure amb el fet que un periodista vilanoví i excel·lent comentarista de vins, en Ramon Francàs, faci el pregó de la veïna fira vilafranquina. Segur que tot plegat serà l'inici d'una bona i llarga amistat entre les dues ciutats, superant antigues tibantors i ancestrals batalles tribals profundament arrelades en el costumari popular. Enguany, doncs, entre les estadístiques que s'elaborin sobre la Fira del Gall potser haurem de posar la variable de quants visitants més de Vilanova, Igualada o Manresa ens ha portat la magnífica nova carretera C-15.

No hi ha excuses, doncs, perquè no pugem a una de les més importants fires del nostre territori. Paga la pena anar-hi per la seva història, per la seva trajectòria, per la seva idiosincràsia, per l'espectacle visual que representa tanta bestiola de ploma i pel seu arrelament al territori, que fa que constitueixi un centre no sols de comprar i vendre aviram sinó de relació social de primer ordre.

La venda i exposició dels galls del Penedès és esplendorosa i té el seu punt de peculiaritat i de raresa en els temps que corren; galls orgullosos de cresta ufanosa, negres com el carbó i brillants com l'atzabeja, galls rossos també magnífics, barreja de races, ànecs muts, perdius, tots ben i ben criats, ens esperen. Sis mesos pel cap baix de corral menjant productes naturals i poc pinso, si pot ser el que sempre s'havia menjat a la granja abans no arribessin les produccions adotzenades.

I naturalment i imprescindible un tast de vins que ens oferiran els cellers més importants i les caves de més renom amb les millors anyades i brous d'excel·lent qualitat. Combinació, doncs, deliciosa, un bon gall i un bon vi o cava, que al mateix recinte es podrà degustar.

Potser entre tants galls, ànecs i altres bèsties de ploma, magnífics tots ells, ens trobarem algun pajarraco d'aquests de la Caixa Penedès que s'ha autoconcedit una jubilació d'or i de luxe asiàtic. Que els caigui la ploma i que no ens prenguin el pèl. De moment, però, són fora de les gàbies.

El Penedès més nostrat s'exposa a Vilafranca demà i diumenge. No ens ho perdem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.