Opinió

La columna

Compromesa i marginada

Mentre va viure, l'Anglada tampoc no es va fer valer

El tristament desaparegut Josep M. Ainaud de Lasarte es posava les mans al cap en veure que TV3 emetia cada dia sèries de dibuixos japonesos i americans i no s'havia pres mai la molèstia de divulgar els de Lola Anglada (1892-1984). Per als que tenim una edat, Margarida (1928) i Narcís (1930), van ser els llibres que van poblar de somnis la nostra infantesa. Lola Anglada va ser la il·lustradora ideal per a nens i nenes en el marc ideològic i estètic del noucentisme.

L'artista, compromesa a fons amb el seu entorn, va lluitar aferrissadament en defensa del catalanisme i de la dignitat de la dona durant els anys de la República i la Guerra Civil, i va dissenyar la famosa icona El més petit de tots. Però, des de la seva mort fins avui, ha romàs arraconada i menyspreada pels mandarins culturals del país, que la van encasellar com a tova, fofa, conservadora i femenina en l'acceptació més pejorativa del mot. Només ara, per fi, la seva obra més trencadora i militant s'exposa amb honor al Museu d'Història de Catalunya.

Val a dir que, mentre va viure, l'Anglada tampoc no es va fer valer. Carles Rahola, com és sabut, va redactar durant anys les notes biogràfiques de personatges amb destinació a l'enciclopèdia Espasa i, per fer-les, s'adreçava directament per carta als escollits. La majoria contestaven entusiasmats i l'omplien de tota mena de dades i de dates sobre les seves vides. Anglada, en canvi, li va respondre així: “Amb tot el meu cor li dic que em sap greu no poder-li proporcionar les dades per a l'article (...). No tinc una vida plena de coses que podrien interessar; no he concorregut mai a acadèmies, ni concursos ni exposicions internacionals. No tinc premis ni medalles; la meva biografia és pobra; no seria interessant”.

Això ho escrivia l'any 1930, en ple triomf dels seus llibres més famosos. Aquell mateix any, acabada la dictadura de Primo de Rivera, havia exposat dibuixos i recollit signatures per demanar la llibertat i l'amnistia dels catalans presos i exiliats per motius polítics. Un gest valent que potser no van gosar fer, quan va tornar a ser hora, aquells que l'havien instal·lat despectivament en els llimbs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.