Opinió

de set en set

Des de Lleida

La cooperació catalana es reivindica en aquest moment transcendental per al país. I ho fa des de les organitzacions, lluint l'orgull de la feina feta i el lament pel moment crític que viuen a causa de la manca de comprimís públic sòlid amb la seva tasca.

Certament, el moment reclama molta més imaginació del sector a l'hora de buscar noves formes de finançament, però al marge de la necessària autoavaluació crítica, el cert és que les administracions, l'espanyola i la catalana, necessiten revisar l'aposta –per justícia– que es fa des de la cooperació oficial i pública als països empobrits.

Aquesta setmana, la reivindicació del sector s'ha materialitzat en un manifest que signen la Coordinadora d'ONG Solidàries de Lleida, la de Girona i la Confederació d'Organitzacions no Governamentals per al Desenvolupament, la Pau i els Drets Humans de Catalunya, que engloba la majoria d'ONG amb domicili fiscal a Barcelona. Trobareu el manifest als seus webs. Però he volgut quedar-me amb una acció que arriba de Lleida, i que no és altra que un vídeo editat per la coordinadora de Ponent. Un vídeo que comença amb una declaració del preàmbul de l'Estatut en què Catalunya es reivindica solidària amb tots els pobles del món per posar fi a la pobresa i que subratlla que, segons dades de l'Eurobaròmetre, un 84 per cent de la població europea es declara partidària d'invertir per eradicar-la. I és en aquest sentit que reivindica, en aquest moment de camí cap a un marc total de sobirania del poble de Catalunya, que la manera com hem de mostrar-nos al món no pot ser altra que solidària. Fins i tot en moments de crisi com l'actual. Perquè fins i tot en el cas d'una Catalunya independent, el món és interdependent.

La cooperació catalana encara no s'ha pronunciat de manera explícita –com sí que ho ha fet el Parlament o altres col·lectius de la societat civil…– pel dret a decidir, però en cas que ho faci (que espero que sí) serà també per assumir el comprimís com a nació desenvolupada de fer polítiques que fomentin la justícia social al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.