Opinió

Són faves comptades

El pal de fregar

Els ciutadans són més nets que no pas alguns dels seus representants

Llegeixo a L'Econòmic que cada any a l'Estat espanyol es venen quaranta milions de recanvis de baieta de pal, xifra que fa d'Espanya el país europeu on més se'n compren, seguit d'Itàlia. Són dades que fan pensar i reflexionar. Els dos països banyats pel Mediterrani que tenen uns índexs de corrupció més alts resulta que també són els més nets d'Europa. Espanya i Itàlia tenen el patró de neteja diària de les llars molt més interioritzat i aquest dobla el d'Alemanya, França i d'altres estats del nord d'Europa. En aquests països, ja netegen, ja, però menys i amb altres eines. Mentre aquests fan bona l'expressió i només fan dissabte un dia a la setmana, espanyols i italians tenen per costum de passar el pal de fregar més sovint, de mitjana un o dos cops al dia. Ja ho diu el refrany, que reflecteix la saviesa popular: Al porc, si li treuen la brutícia es mor. Què seria de les economies espanyola i italiana sense l'energia submergida, la facturació en negre, la corrupció? Dels hàbits de neteja domèstics dels països podríem treure una ràpida conclusió: tanta fal·lera que hi ha entre els ciutadans per la neteja, però en el país hi ha més merda que en el pal d'un galliner. Abans de fregar, però, cal escombrar, sinó l'únic que fas és remoure-la d'una banda a l'altra, sense fer net.

Si es neteja cada dia, però, és perquè hi ha més brutícia per eliminar? Si als països del nord només ho fan un cop per setmana, vol dir que són més bruts? La resposta a les dues preguntes és un no, però amb matisos, és clar. Individualment, els ciutadans són més nets que no pas alguns dels seus representants. Si tu creus que generes poca brutícia i amb un dia en fas prou per endreçar-la vol dir que la resta de la setmana ocupes aquell temps a fer altres coses pel teu profit. O com que no vols que se t'acumuli més brutícia del compte la vas esbandint de mica en mica, encara que n'amaguis una part sota l'estora. Sembla que amb tanta netedat s'ha aconseguit l'efecte contrari i ens hem acabat immunitzant davant la corrupció, fins al punt que l'hem integrat a la nostra vida i ara no se'n va ni amb aigua calenta i ni, molt menys, a cops de pal de fregar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.