Opinió

de set en set

Toca

Una infermera de brigadistes explica com no donaven l'abast atenent ferits al front; un infant de Granollers des del refugi, al 38, que viu la mort massa a prop; la carta preciosa que adreçà el president Companys a la seva esposa per acomiadar-se, la nit abans de l'afusellament; un ferit que evacuen de l'hospital perquè fugi, muntanyes enllà, amb la ferida oberta, cap a França; o una dona que observa a Argelers com n'hi ha que, embogits per la barbàrie d'estar tancats en un camp, se suïciden caminant dins el mar talment com la poeta argentina; el coratjós testimoni d'una lúcida Neus Català recordant fins i tot l'olor del fum dels crematoris dels camps nazis; i la intensitat del comiat epistolar d'un massa jove Salvador Puig Antich, amb un final de missiva que diu “salut i anarquia!”… Són exemples vius, memòria de l'horror. De l'odi i la ignomínia encara no restituïda als qui van patir tanta injustícia. Els qui poden perdonar, però no volen oblidar. Avui,18 de juliol, us faig un parell de recomanacions.

Els que us he narrat són testimonis del documental Temps de memòria. Lluís Danès, l'autor de La revolta permanent, ha jugat a recuperar la pròpia, de memòria, i ens ha brodat el que ha qualificat de “pel·liculeta”, emotiva, preciosa, senzilla, austera i reparadora. Un documental que juntament amb un concert en homenatge als inspiradors de drets i llibertats a Catalunya, i el que és més important: la inauguració de l'exposició Catalunya en transició, podreu trobar a partir de demà a la tarda al Castell de Montjuïc. Perquè com diu al documental la col·lega Montse Armengou, tota societat necessita un instrument per recuperar la seva memòria històrica, i com recorda Francesc Vallverdú, ens cal memòria per avançar amb pas ferm cap al futur.

L'any 2007 el nostre govern va permetre la creació d'un Memorial Democràtic a què han donat sentit grans directors. Però deixeu que personalitzi en l'honestedat i decisió de Jordi Palou, un referent per com, des del respecte més exquisit, i la decisió més sòlida, pot arribar la reparació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.