Opinió

La Columna

Veus del Pamano

Al costat del riu Pamano –universalitzat per Jaume Cabré– s'escolten de veritat veus que tenen quasi tres-cents anys. Són les de les campanes de Bernui, poble encimbellat en el melic de la vall d'Àssua, al Pallars Sobirà. He escoltat un cop més aquest estiu el cant de joia d'aquestes dues campanes el matí de festa major, per la Mare de Déu d'agost. Dies abans vaig veure de prop les seves boques d'uns 680 mm de diàmetre i els batalls potents de les seves goles. Era allí, davant l'església romànica, quan foren davallades per una grua. Calia afermar-les en uns jous nous. El pas dels anys havia malmès els antics. Els d'ara són de fusta d'iroko, resistent als fongs i a la severa climatologia del Pirineu de Lleida.

Em vaig sentir privilegiat com a periodista en poder observar com asseguraven que aquestes cordes vocals del Pamano del segle XVIII seguissin brandant per molts anys. Aquesta avinentesa em va empènyer també a fer d'epigrafista improvisat i profà, amb l'ajuda d'un amic historiador i d'una jove de Casa Alegre. Abans que els campaners s'enfilessin bastida amunt per tal de collar-les a la paret d'espadanya, llegírem les inscripcions. Una campana és feta a Rialp el 1733, i porta en llatí aquesta inscripció: “Al nom de Jesús dobleguin el genoll tots els qui són del cel, de la terra i de l'infern.” Una exhortació tan vehement només podia venir del combatiu sant Pau. Recordava una imatge seva amb un llibre obert on figuren aquestes paraules. En arribar a casa vaig consultar la Bíblia de Montserrat. La frase és de l'epístola als Filipencs (2,10). L'altra campana és del 1763. Es diu Maria. Inscripció lacònica. En trenta anys s'havien apaivagat els ànims redemptors dels inspiradors de textos de coll de campana.

Tot això ho podem saber gràcies a la gent de Bernui, els qui hi viuen sempre, sobretot, i els qui hi passen dies de lleure. Renovar jous de campanes té un cost. És possible fer-hi front per la creixent voluntat de servar, per part de tots plegats –incloses les administracions–, el patrimoni de les altes valls catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.