Opinió

Un sofà a la riba

Sense paraules

Va, una mica de broma, que no fa cap mal

En aquesta visita setmanal que els faig volia parlar de moltes coses. Per exemple, del rebombori que s'ha aixecat arran de la idea de la firma de Torroella “caganers.com” de modelar la figura de la Mare de Déu de Montserrat en una posició que en podríem dir defecadora. De fet, si s'hi fixen, de tota la col·lecció de caganers que té l'empresa, en tot el seu catàleg, no n'hi ha cap que mantingui la seva postura original. Tots s'ajupen, excepte aquesta marededéu, que es manté en el seu tron. Va, una mica de broma, que no fa cap mal. Conec uns quants catòlics, i fins i tot algú amb càrrec eclesial, que han vist amb simpatia la conversió dels sants pares (n'hi ha dos) en caganers. També han rigut una mica, pel que fa a la Moreneta. Els mateixos creadors de la figura, l'han incorporat a la seva oferta perquè rebien sol·licituds de clients interessats a completar el ventall de caganers amb un símbol del país. És a dir: per honorar-lo. És a dir: els de Torroella no són artistes contemporanis, com Maurizio Cattelan, l'escultor que va provocar l'Església amb aquell Joan Pau II arrossegat a terra –La nona ora– per la força d'un meteorit. Són artesans i empresaris que venen un producte sense voluntat d'ofendre. Hi ha qui com Pilar Rahola els ha instat a esculpir la ceràmica d'un Mahoma a la gatzoneta, a veure què passaria aleshores. S'equivoca en dos detalls: no hi ha dolenteria ni afany de molestar o de profanar (i, doncs, no es pot comparar amb una mena d'ofensiva contra creences) i, segon, tot i que discrepo de les reaccions curials m'alegro de viure en un país on el límit és la protesta i les accions judicials que, per descomptat, no acabaran en una sentència condemnatòria.

Els volia parlar d'aquests despropòsits, doncs, però topo amb la brillant aportació d'Ana Botella a la història de les idees polítiques i no puc sinó cedir-li l'espai que em queda per arribar al final de la columna: “Les mesures de flexibilització laboral del PP són les que més progrés han aportat a la història de la humanitat.” No sé si els passa el mateix que a mi. No tinc paraules. No en tinc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia