Política

Els escàndols assetgen l'exèrcit alemany

La cap de Defensa, a l'ull de l'huracà per episodis de violència i extremisme de dreta

Angela Merkel va donar suport ahir a la seva ministra de Defensa, Ursula von der Leyen, qüestionada per la seva gestió del cas de l'oficial detingut per les sospites que planejava un atemptat per perjudicar el govern. El militar, de 28 anys i d'ideologia neonazi, pretenia fer-se passar per refugiat sirià i perpetrar un atac contra estrangers o contra militants d'esquerra. L'afer esquitxa el govern, però també la Bundeswehr, l'exèrcit alemany, ja desacreditat els últims mesos per diversos casos d'assetjament de soldats a les casernes. Von der Leyen, propera a la cancellera, va haver de suspendre un viatge als EUA per traslladar-se ahir a la base d'Illkirch, prop d'Estrasburg (França), on estava destinat fins ara l'oficial empresonat i on la Bundeswehr investiga si hi ha activa una xarxa més àmplia d'extrema dreta.

La ministra, a més, ha convocat per avui a Berlín un centenar d'alts responsables militars per advertir-los que no tolerin cap deriva contra el cos. En una entrevista al Bild, Von der Leyen tem que “la gent perdi la confiança en la Bundeswehr a causa de l'aparició, cada mes, de nous casos d'extremistes de dreta, d'assetjaments o de violència”. Durant el cap de setmana, va denunciar la “feblesa en la direcció” de l'exèrcit.

L'oficial detingut, per exemple, va poder fer carrera tot i haver expressat posicions ultranacionalistes i xenòfobes a l'acadèmia, el 2013. L'exèrcit va ser advertit, però no va fer res. Tampoc s'han sancionat episodis de violència a les casernes i s'ha tancat els ulls davant rituals sàdics als nous reclutes i, fins i tot, davant d'una violació. La ministra ha destituït el responsable de formació de la Bundeswehr per no haver reaccionat amb prou fermesa davant d'aquests episodis. Amb tot, a Von der Leyen li han plogut les crítiques. “Si diu que l'exèrcit té un problema de direcció, això suposa un judici devastador sobre ella mateixa”, va denunciar el responsable de l'SPD Lars Klingbeil. Les crítiques de la ministra han “destruït la confiança” que les tropes tenien en ella, van destacar des de la Bundeswehrverband, una mena de sindicat dels membres de l'exèrcit i les seves famílies, que retreuen a Von der Leyen que “hagi criticat el seu propi equip”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]