Política

May proposa una relació amb la UE “ambiciosa i única” després del ‘Brexit’

Descarta els models noruec i canadenc, i aposta per mantenir-se en el mercat únic

Reitera la necessitat d’un període de transició i de negociar el pacte comercial

La primera ministra britànica, Theresa May, va demanar ahir a la Unió Europea (UE) una relació “dinàmica, creativa i única” que els permeti treballar plegats un cop es consumi el Brexit. Va fer aquestes declaracions en un discurs al Parlament de Westminster, coincidint amb l’inici de la cinquena ronda de negociacions. May va descartar seguir altres models existents de cooperació econòmica com ara ser part de l’Espai Econòmic Europeu (EEE), com Noruega, Islàndia i Liechtenstein, així com l’acord comercial que té el Canadà amb la UE.

May va repetir bona part del discurs que va fer el mes passat a Florència i va reiterar la intenció d’establir un període de transició d’un mínim de dos anys, fins al 2021, perquè les empreses i els ciutadans es puguin adaptar d’una manera ordenada al nou entorn. Durant aquest període, seguiran vinculats a la Cort Europea de Justícia. El nou contracte, va dir, hauria de permetre al Regne Unit continuar tenint accés al mercat únic.

“Estem esperant entrar en l’etapa següent. La pilota és ara a la teulada de la UE, però soc molt optimista sobre quina serà la seva resposta”, va expressar la primera ministra. El govern britànic insisteix a passar a negociar l’acord comercial, però els representants europeus consideren que encara no s’ha fet suficient progrés en allò que consideren que són els tres punts clau: la factura de la sortida, els drets dels ciutadans europeus i la frontera d’Irlanda del Nord. En aquest sentit, la hisenda irlandesa va publicar ahir un informe que assenyalava que la frontera invisible no és factible.

“Òbviament, el progrés no sempre serà suau. Però, si afrontem les converses d’una manera constructiva, podrem demostrar que els pessimistes estaven equivocats”, hi va afegir. Tot i el seu to optimista en públic, aquesta setmana el gran tema de conversa entre els polítics britànics és si el Regne Unit hauria d’abandonar les converses si no aconseguís un pacte satisfactori per al país. I és que la delegació britànica no veu tan clara la negociació. May va dir que el govern s’estava preparant també per a “totes les eventualitats”, que inclouria trencar les converses sense pacte.

El líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, en el seu torn de rèplica, va criticar que, “setze mesos després [del referèndum del juny del 2016], no s’ha fet cap progrés en les negociacions”. I va dir que la confusió existent no és sinó un reflex de la confusió que hi ha dins del govern de May, en què “la meitat de l’executiu demana la dimissió del ministre de Finances [Philip Hammond, partidari d’un Brexit suau] i l’altra meitat demana la dimissió del ministre d’Afers Estrangers [Boris Johnson, que insisteix en un Brexit dur]”. “Si aquest govern no és capaç d’avançar en les negociacions, aleshores haurà de deixar pas a uns altres”, va reclamar Corbyn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.