Política

Corbyn desafia May i defensa un ‘Brexit’ suau

El líder laborista reclama una nova unió duanera amb la UE

La posició opositora s’acosta a la dels ‘tories’ rebels

Després de mesos d’ambigüitat, el laborisme britànic es va pronunciar finalment ahir per un Brexit suau i va defensar una unió duanera amb la UE que beneficiï el comerç i eviti el restabliment d’una frontera física entre Irlanda i Irlanda del Nord.

Jeremy Corbyn, líder del principal partit de l’oposició, va aclarir la seva posició abans que comencin les crítiques negociacions entre Londres i Brussel·les sobre el període transició previ a la sortida del Regne Unit de la UE, que duraria cap a dos anys a partir del 29 de març de l’any vinent. La posició de Corbyn contrasta amb la que defensa la primera ministra britànica, Theresa May, partidària d’abandonar el mercat únic europeu i la unió duanera perquè Londres pugui negociar acords comercials amb països fora del bloc comunitari.

El suport de Corbyn a la unió duanera té uns efectes polítics imprevisibles, perquè obre la possibilitat que els laboristes s’uneixin als rebels conservadors –també a favor d’un Brexit suau– per tombar l’estratègia del govern al Parlament, cosa que podria causar la caiguda del feble executiu de May i la convocatòria d’eleccions anticipades. “El laborisme cercarà de negociar una nova i exhaustiva unió duanera amb la UE per assegurar que no hi haurà aranzels amb Europa i per evitar la necessitat de tenir una frontera dura amb Irlanda del Nord”, va dir Corbyn a Coventry, conscient que el 44 % de les exportacions britàniques van al mercat europeu.

Sense frontera a Irlanda

El cap de l’oposició també va tenir present el fet que molts laboristes del nord d’Anglaterra van votar pel Brexit en el referèndum del 2016 i, en aquest sentit, va defensar un acord que beneficiï totes les comunitats. “Moltes de les àrees que van votar per la retirada [de la UE] són les mateixes àrees perjudicades per anys de baixa inversió”, va indicar. “Ens n’anem de la Unió Europea però no d’Europa [...] no tanquam les fronteres i ens atrinxerem. Volem una relació propera i de cooperació amb tota Europa”, va reiterar. El líder laborista va acusar l’executiu de May de no tenir “cap pla econòmic ni cap pla del Brexit” i va assegurar que un govern laborista posaria fi a les divisions al Regne Unit.

Entre les files conservadores, el ministre per a la sortida del Regne Unit de la UE, David Davis, va alertar que el laborisme podria blocar al Parlament qualsevol acord de lliure comerç que el país negociés amb estats no comunitaris. Corbyn va abordar un altre front obert pel Brexit destacant la importància de no reinstaurar la frontera entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda perquè posaria en risc el procés de pau, del qual es compleix enguany el vintè aniversari. “Ningú voldria sacrificar l’Acord de Divendres Sant, la base de vint anys de relativa pau, desenvolupament i respecte per la diversitat a Irlanda del Nord”, va proclamar. També va assegurar que, si arribessin al poder, els laboristes garantirien de forma immediata els drets dels milers de ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit.

Segons Corbyn, des del referèndum del 2016 aquests ciutadans han viscut “un horror per la incertesa” sobre el seu futur, perquè el govern conservador ha refusat de garantir-los els drets.

LA FRASE

Volem una relació propera i de cooperació amb tota Europa
Jeremy Corbyn
LÍDER LABORISTA BRITÀNIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Creix l’èxode de palestins mentre els tancs israelians avancen cap a l’interior de Rafah

barcelona
guerra a europa

Denegat el nou recurs de Trump contra l’ordre de silenci en el seu judici de Nova York

barcelona
estats units

Cohen va gestionar xecs signats per Trump per a fer callar a Daniels

barcelona
estats units

Els EUA apugen els aranzels als cotxes elèctrics i plaques solars xineses

barcelona
Caucas

Geòrgia ignora les massives protestes i aprova la polèmica llei sobre els “agents estrangers”

Barcelona
rússia

Putin nomena com a assessors a ‘falcons’ partidaris de la guerra a Ucraïna

barcelona
rússia

Rússia posa en servei un míssil intercontinental d’emplaçament marítim

barcelona
política

Junqueras, disposat a continuar pilotant la “nova etapa” d’ERC

barcelona
país basc

El Parlament de Vitòria inicia la nova legislatura amb apel·lacions a un nou estatus

barcelona