Política

May demana més temps

La ‘premier’ britànica torna a ajornar la votació del seu acord amb la UE, ara almenys fins al 27 de febrer

L’oposició l’acusa d’ajornar el vot expressament per no donar temps de reacció als diputats

Theresa May va demanar, ahir, més temps per poder portar al Parlament els canvis necessaris al seu acord de Brexit i, concretament, al punt de l’anomenada “salvaguarda de la frontera irlandesa”. Tornava a ajornar, així, la votació de l’acord que s’esperava per aquesta setmana. La justificació que va donar és que és a punt d’aconseguir els “arranjaments alternatius” a l’acord que li demanen els euroescèptics del seu partit i els socis unionistes nord-irlandesos.

La primera ministra va prometre que tornaria a comparèixer al Parlament el 26 de febrer i que, si per aquella data no havia aconseguit un nou acord amb la Unió Europea (UE), aleshores permetria una sèrie de votacions no vinculants als diputats, l’endemà.

May té prevista una reunió amb Jean-Claude Juncker, el president de la Comissió Europea, uns quants dies abans, i va prometre que hi hauria una votació definitiva abans que el país surti de la UE el pròxim 29 de març.

Al matí, May va posar al dia el seu gabinet. Dilluns al vespre es van reunir Stephen Barclay, ministre del Brexit, i Michel Barnier, cap negociador europeu, a Brussel·les. Després de la reunió, Barnier va declarar que li havia deixat clar a Barclay que no es tornaria a negociar l’acord, però que havia acceptat mantenir les converses. Barclay continua negociant a Brussel·les.

May va exposar, ahir, que creu que pot aconseguir un acord que pugui ser aprovat pel Parlament. “Les converses són en una fase crucial, ara hem de mantenir la calma per aconseguir els canvis que aquesta cambra ha demanat i poder aplicar el Brexit a temps”, va explicar.

I hi va afegir: “Quan aconseguim l’avenç que ens fa falta, aleshores votarem.” També va dir que rebutjava la proposta del líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, de continuar dins de la unió duanera.

“Mentidera!”

En el seu torn de rèplica, Corbyn va acusar May de “xantatge”. Considera que tracta de guanyar temps, de portar el Parlament al límit i d’ajornar la votació fins a l’últim minut, quan ja no hi hagi temps de reacció. “S’està quedant sense temps de manera imprudent”, la va acusar Corbyn. I hi va afegir: “Va prometre una votació al desembre i la va ajornar, després ens va dir que ens preparéssim per la votació aquesta setmana un cop aconseguís de la UE canvis vinculants i legals per a la salvaguarda i tampoc no ha passat res [...] I ara torna amb més excuses i ajornaments.”

La d’ahir va ser una sessió parlamentària tensa. El moment de màxima tensió va arribar quan Ian Blackford, portaveu del Partit Nacional Escocès (SNP) a Westminster, va interrompre el discurs de la primera ministra amb un crit de “mentidera!”. El president de la cambra li va donar un toc d’atenció, però Blackford no va voler disculpar-se. També va acusar May de viure “en un univers paral·lel” i d’intentar “reescriure la història”. La compareixença de la premier estava prevista per avui, però va decidir avançar-la un dia. Demà, presentarà una moció general neutra perquè els diputats puguin fer les esmenes que considerin i que es votaran al final de la sessió. Tant europeistes laboristes com rebels antieuropeus tories miraran d’aprovar esmenes que els garanteixin el control del Parlament.

Els laboristes ja han confirmat que en tramitaran una per exigir a May que convoqui una nova votació abans del 26 de febrer per impedir que manipuli el calendari en benefici seu. Fins al mateix dia no se sabrà quines esmenes han estat acceptades a debat. S’esperava que demà fos un dia complicat per a May, però el fet que ajornés la votació fins al 26 podria rebaixar la intensitat de les rebel·lions fins al 27, quan es produiria la nova votació.

Segons Keir Starmer, responsable laborista del Brexit, May pretén tornar al Parlament després del Consell Europeu del 21 i 22 de març —una setmana abans de la data oficial de sortida— i oferir una “elecció binària” entre el seu acord o cap acord, posant així el Parlament contra les cordes. May descarta un ajornament de l’article 50 del Tractat de Lisboa, que fixa la sortida el 29 de març.

LES FRASES

Les converses [amb la UE] són en una fase crucial, ara hem de mantenir la calma
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
La primera ministra s’està quedant sense temps de manera imprudent
Jeremy Corbyn
LÍDER DE L’OPOSICIÓ BRITÀNICA

Una lluita contrarellotge

Daniel Postico

Un altre dels dubtes que van sorgir en el debat d’ahir és si hi ha temps per poder votar l’acord de May. L’exfiscal general conservador Dominic Grieve va recordar a May que la legislació indica que s’han de donar 21 dies parlamentaris als diputats per poder ratificar qualsevol tractat internacional. Queden 45 dies abans de la data del Brexit, el pròxim 29 de març, i només 27 dies parlamentaris. És impossible complir els terminis. May va respondre que, en aquest cas particular, els diputats ja han debatut l’acord en diferents sessions. “Seguirem els procediments normals si podem, però, si no tenim temps, llavors inclourem en el projecte de llei de l’acord de retirada [de la UE] el consentiment del Parlament perquè el puguem ratificar a temps per garantir una sortida de forma ordenada.”

Més tard, un portaveu de la primera ministra va aclarir que s’inclouria una clàusula que permetria d’accelerar el procés. Els laboristes consideren que la mesura mostra “menyspreu envers la democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]