Política

Sota la pressió del rellotge

May fa concessions per mirar d’atraure el suport de diputats laboristes al seu acord de ‘Brexit’, abans de la data límit del 29 de març

Britànics i europeus no acosten posicions en l’última reunió

La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar ahir que el Parlament podrà votar si el Regne Unit accepta les futures normatives laborals europees un cop es faci efectiu el Brexit, una de les principals demandes laboristes. El de May és un intent d’atraure els vots dels diputats laboristes en districtes electorals euroescèptics que van votar contra l’acord de la premier el 15 de gener passat. Alguns d’aquests diputats han expressat la voluntat de donar el seu suport a l’acord que May presenti dimarts vinent, si es garanteixen els drets dels treballadors.

Dilluns May ja va anunciar una partida extra d’1,8 milions d’euros per a diverses regions del país, en una decisió que va ser qualificada de “suborn” i “cínica” pels laboristes i pel Partit Nacional Escocès (SNP). Consideren que aquests diners podrien anar a parar a municipis brexiters. L’acusen de comprar vots com va fer amb el Partit Democràtic Unionista (DUP), els seus socis de govern nord-irlandesos, el 2017, quan va aconseguir els 10 diputats que li calien per arribar a la majoria al Parlament a canvi de 1.200 milions d’euros per a la regió d’Irlanda del Nord.

May ha promès al Parlament que podrà votar les futures lleis europees sobre drets laborals, que consultarà els sindicats abans de prendre cap decisió que afecti els treballadors, i va anunciar la creació d’un nou organisme per protegir els treballadors vulnerables. El Regne Unit va votar a favor de totes les normatives laborals europees quan es van decidir, però no les ha implementat encara. La primera ministra va dir que “el Parlament podrà decidir quines son les lleis [laborals] més apropiades, en lloc d’acceptar-les automàticament de la Unió Europea” (UE).

Els sindicats no se’n refien. El TUC, el principal sindicat britànic, va criticar que aquests compromisos amb els treballadors no estiguessin en l’acord de sortida de May. “No hi ha res que ens permeti evitar que un futur govern de dretes elimini aquesta legislació”, va declarar ahir Frances O’Grady, secretària general. I hi va afegir: “Els diputats no es poden deixar convèncer per aquest descarat aparador, els drets dels treballadors segueixen en perill.”

Votació transcendental

L’anunci de May es produeix a pocs dies de la transcendental votació, la setmana que ve, sobre l’acord de May. El 15 de gener va ser rebutjat per una diferència de 230 vots. Necessita ara convèncer 115 diputats. Es calcula que hi podria haver una vintena de laboristes disposats a donar-li suport. Després hi ha els euroescèptics del seu partit (uns 80 o 90) i els 10 del DUP, que li exigeixen un compromís legal de la UE per limitar en el temps la salvaguarda que deixa el país dins de la unió duanera si no s’arriba a un acord comercial o incloure una clàusula que digui que li permet trencar l’acord de manera unilateral. De moment, no hi ha hagut avenços en les negociacions. L’última reunió va ser dimarts a la tarda i va acabar sense entesa. “Les converses han estat complicades i no s’ha trobat una solució consistent amb el protocol d’Irlanda que, com tots sabeu, no es tornarà a obrir”, va explicar Margaritis Schinas, portaveu de la Comissió Europea. En la seva arribada a Londres, el cap negociador britànic, l’advocat de l’estat Geoffrey Cox, va expressar: “Estem en el cor de la negociació, hem fet una proposta coherent, raonable i detallada i en els propers dies tornarem a reunir-nos.”

Treballen contrarellotge. May necessita el vot dels euroescèptics tories i del DUP per aprovar el seu acord dimecres vinent. El DUP va recordar ahir que, sense les garanties legals europees, hi votaran en contra. Si no s’aprova l’acord, aleshores el més segur és que el Parlament demani una pròrroga de l’article 50 del Tractat de Lisboa (el mecanisme que permetria retardar el Brexit). A més, May té un front obert al País de Gal·les i Escòcia, després que els seus Parlaments aprovessin de forma simultània una moció en contra de l’acord del Brexit de May amb la UE. Els governs nacionals no poden bloquejar l’acord de Londres si es produeix, però la seva veu té un gran valor simbòlic.

 

LES XIFRES

115
diputats
necessita convèncer May perquè votin a favor del seu acord de ‘Brexit’, dimecres vinent.
1,8
milions d’euros
extres ha promès el govern de May a alguns municipis britànics euroescèptics.

Troben un altre paquet bomba

Daniel Postico

Diversos edificis de la Universitat de Glasgow van ser desallotjats ahir després que es trobés un paquet sospitós en una de les sales on es classifica el correu. Els immobles van estar tancats tot el dia i les classes van ser suspeses per motius de seguretat, segons va explicar la policia. L’explosiu va ser detonat per especialistes. A més, es va registrar un altre incident a la seu central del Royal Bank of Scotland a Edimburg. L’edifici també va ser evacuat per la presència d’un paquet sospitós que, finalment, va resultar ser una falsa alarma.

Aquests incidents es produeixen després que, dimarts, les forces de seguretat britàniques investiguessin tres paquets amb dispositius explosius casolans trobats als aeroports londinencs de Heathrow i City i a l’estació de trens de Waterloo, també a la capital. La policia antiterrorista britànica està investigant si hi ha alguna relació entre els tres paquets trobats dimarts i el d’ahir a la Universitat de Glasgow.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]