Política

May arrenca un acord ‘in extremis’ abans de la decisiva votació d’avui

La ‘premier’ viatja a Estrasburg i obté garanties de la UE

Alts càrrecs ‘tories’ l’havien pressionat perquè ajornés el vot i evités una derrota humiliant

Theresa May va aconseguir ahir canvis “legalment vinculants” al seu acord del Brexit durant una reunió d’última hora amb representants comunitaris. Així ho va confirmar el govern britànic, que anit confiava que les modificacions seran suficients perquè els euroescèptics i els unionistes nord-irlandesos, socis de govern, hi votin a favor.

Durant tota la jornada va regnar la incertesa. La confusió va augmentar després que el ministre d’Afers Estrangers irlandès piulés que May estava volant a Estrasburg per mirar de tancar un acord d’última hora. May tenia previst volar ahir a Brussel·les per signar l’acord que havien estat negociant les últimes setmanes l’advocat general, Geoffrey Cox, i el ministre del Brexit, Stephen Barclay.

La premier va mantenir una conversa per telèfon diumenge al vespre amb Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea. Però l’oficina de la primera ministra va emetre un comunicat en què deia que les converses estaven “aturades”.

Setmana clau

“No hi ha previstes més reunions en clau política, però es mantindran els contactes durant tota la setmana”, va dir un portaveu de la Comissió. En un principi, es va cancel·lar el viatge i sembla que, després, es va decidir fer un últim intent. Ningú sap què passarà avui. Alts càrrecs i influents diputats euroescèptics tories li van proposar que ajornés la votació i que presentés una moció condicional avui que digui: “Aquest Parlament dona suport a l’acord sempre que es limiti la salvaguarda irlandesa”, un text semblant a una moció presentada el 29 de gener, que pugui ser aprovat pel Parlament i que serveixi per pressionar Brussel·les.

“Crec que May hauria de presentar una moció que pugui aprovar el Parlament per tenir més força a Brussel·les”, va declarar Jacob Rees-Mogg, líder del Grup de Recerca Europea (ERG), la facció dels euroescèptics radicals tories. Per la seva banda, el responsable de disciplina del partit, Andrew Mitchell, va afirmar que “qualsevol cosa que eviti la derrota dimarts [avui] s’hauria de considerar”.

El principal problema per a May és que, si es votés l’acord ara mateix, encaixaria una altra derrota escandalosa –el 15 de gener va perdre per 230 vots de diferència–. Es calcula que May reduiria la diferència de vots, però seguiria perdent per més de 100 diputats.

Alguns mitjans assenyalen que una nova derrota humiliant provocaria la seva dimissió, obligaria a convocar eleccions i podria trencar el partit, ja que facilitaria l’esmena del segon referèndum que volen presentar els laboristes. També facilitaria la pròrroga de l’article 50 del Tractat de Lisboa, cosa que no permetrien els radicals de Rees-Mogg.

Sense les garanties de la UE per a la salvaguarda de la frontera irlandesa, May no aconseguiria el suport dels euroescèptics del seu partit. “El Regne Unit tindria molta menys sobirania amb aquest acord que si se n’anés sense acord”, va declarar Boris Johnson.

L’opció d’abandonar la Unió Europea sense acord ja ha estat descartada pel Parlament. En principi, està prevista la votació de l’acord de May per avui.

Si perd, la cambra votaria demà si descarta la sortida sense acord, cosa que suposaria un cop molt fort per als euroescèptics. I dijous, si es prorroga l’article 50, que fixa la data de sortida de la UE per al 29 de març. Els laboristes estan esperant el moment per presentar l’esmena per a la convocatòria d’un segon referèndum.

LA FRASE

Qualsevol cosa que eviti la derrota dimarts [avui] s’hauria de considerar
Andrew Mitchell
responsable de disciplina del Partit Conservador

Nova onada de ‘fake news’

Daniel Postico

Els últims dies s’ha dut a terme una nova campanya de fake news a les xarxes socials britàniques per tractar d’influir en la votació d’avui. Es va publicar en plataformes com ara Reditt, Facebook i Twitter que, segons el Tractat de Lisboa, el 2020 el Regne Unit quedaria sense dret a vet dins del Consell Europeu (si finalment es quedés a la UE) i perdria el control de la pesca a les seves aigües i de l’agricultura. També que el 2022 hauria d’entrar a l’euro i que la borsa de Londres seria traslladada a Frankfurt. Molts d’aquests missatges van ser esborrats. Fa un mes, una comissió parlamentària va denunciar la influència de les notícies falses en la campanya del referèndum del 2016. També està sent investigada l’empresa d’anàlisi de dades Cambridge Analytica per haver usat dades personals de 50 milions d’usuaris de Facebook per enviar missatges polítics a favor de Trump als EUA i del Brexit al Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]