Política

Acte d’anul·lació dels judicis del franquisme a 125 colomencs

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners organitza per dissabte a la tarda (a les 7 hores) un acte de reparació i d’anul·lació dels judicis que van patir 125 veïns que van ser víctimes dels tribunals del general Franco al final de la Guerra Civil (1936-1939) i durant el franquisme.

La reparació jurídica i l’homenatge tindran lloc a l’Auditori i hi col·laboraran la Generalitat i l’Arxiu Nacional de Catalunya, segons informa l’Ajuntament, i hi assistirà el president de la Generalitat, Quim Torra. “És un reconeixement necessari a una gent que va patir una injustícia enorme”, afirma l’alcalde colomenc, Joan Martí (ERC).

L’acte parteix de la llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, aprovada per unanimitat pel Parlament. La feina de recerca ha anat a càrrec de la revista Ressò, l’Arxiu Comarcal de la Selva i un equip d’historiadors locals formats per Miquel Borrell, Josep Maria Casas i Ernest Morell.

Amb dades de l’arxiu, s’ha pogut elaborar una llista dels 125 veïns del total de 66.590 catalans amb dret al document de nul·litat, segons la relació de què disposa l’Arxiu Nacional. Dissabte els lliuraran el document individualitzat que dona fe de la nul·litat del consell de guerra. La llei 11/2017 reconeix que els consells de guerra eren contraris a la llei i van incomplir el dret a un judici just, i que per això han quedat anul·lats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia