Política

amnistia

L’Audiència Nacional fa el primer pas per investigar PSOE, Junts i ERC per l’amnistia

Demana a la fiscalia que si és competent per assumir la causa arran d’una querella presentada al març per Abogados Cristianos

L’Audiencia Nacional ha demanat a la fiscalia si és competent per investigar el PSOE, Junts i ERC per la llei d’amnistia arran d’una querella presentada al març per l’associació Abogados Cristianos. Aquest és el primer pas per aclarir si és competència de l’Audiencia Nacional o no la denúncia presentada, on s’acusa els tres partits i també el portaveu parlamentari socialista, Patxi López -que és qui va entrar la llei al Congrés- de possibles irregularitats.

La titular del jutjat central d’instrucció número 3 de l’Audiencia Nacional, María Tardón, indica en l’escrit, al qual ha tingut accés l’ACN, que els fets que es descriuen a la denúncia “presenten característiques que fan presumir la possible existència d’una infracció penal”. Per aquest motiu, acorda incoar diligències prèvies i passa la causa al Ministeri Fiscal, perquè informi sobre si és competent i, en el seu cas, de les diligències que caldria practicar.

A l’únic raonament jurídic que recull el text la magistrada indica que no estan determinades ni la naturalesa ni les circumstàncies dels fets que denuncia l’associació de lletrats, ni tampoc les persones que hi podrien haver intervingut. Per això considera que cal instruir diligències prèvies i practicar les “essencials” per determinar aquests aspectes, i si és el cas el procediment a aplicar.

L’associació de lletrats concreta a través de la xarxa social X dels delictes denunciats, que són els “d’usurpació d’atribucions jurisdiccionals tipificat en l’article 508.1 del Codi Penal i tràfic d’influències, tipificat en l’article 429 del Codi Penal”. des d’Abogados Cristianos justifiquen la querella per “ajudar a la unitat d’Espanya”.

Reaccions

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit sobre aquest moviment de l’Audiencia Nacional que “en un país normal això faria riure però a l’Estat espanyol potser t’ho has de prendre més seriosament” perquè ha recordat que “s’ha acusat de rebel·lió un govern que simplement havia organitzat un referèndum o s’ha intervingut el telèfon de molta gent amb acusacions falses”. “L’Audiencia Nacional investigant uns partits polítics per presentar una llei al Congrés dels Diputats? La separació de poders és això: els parlaments fan les lleis i les aproven i els jutges les apliquen”, ha afirmat. Amb tot, Aragonès considera que “no” està en perill l’entrada en vigor de la llei d’amnistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia