Política

El quadripartit gesta a l’acte unitari la tàctica del setembre

El govern de la Generalitat i CiU escenificaran dissabte a la conselleria d’Economia el rebuig del front de país a l’actitud de l’executiu central d’incompliment amb el desplegament de l’Estatut, justament el mateix dia que expira el termini de dos anys que fixa el nou marc d’autogovern per concretar els criteris del nou sistema de finançament. El conseller d’Economia, Antoni Castells, començarà a preparar en aquesta reunió quina ha de ser l’actuació del govern a partir d’ara. És a dir, l’estratègia negociadora per al setembre.

Castells no només vol una foto, sinó que ha optat per obrir una ronda de contactes amb els partits catalans. Primer ha convocat per dissabte la part catalana de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics Estat-Generalitat, on hi ha membres de les tres formacions del tripartit i que es veurà aquell mateix matí amb una delegació de CiU, formada per Francesc Homs, Antoni Castellà i Antoni Fernández Teixidó. No es descarta que la setmana que ve Castells es vegi amb el PP, si bé els populars es mantenen al marge del front unitari.

Negociacions
Les converses amb Madrid estan sota mínims aquest inici d’agost i no serà fins a l’última setmana d’aquest mes que es començaran a reprendre els contactes entre els dos gabinets. El setembre haurà de marcar una inflexió en les negociacions si el nou model de finançament ha d’entrar en vigor al gener, com reclama l’executiu català. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va ser l’encarregat ahir de respondre a la crida a la cautela del govern central alertant que aquesta ha de ser recíproca i insistint que l’Estatut s’ha de complir.

El govern de la Generalitat no és partidari a hores d’ara d’anar amb una proposta catalana a Madrid. Així ho va apuntar Nadal a TV3, considerant abans que res que el ministeri d’Economia ha de moure fitxa i concretar una proposta insuficient a ulls de la part catalana. L’executiu de Montilla creu que després serà el moment de prendre una decisió comuna amb CiU per anar plegats a Madrid a explicar què és el que vol Catalunya.

Proposta catalana
És per això que les properes setmanes d’agost la conselleria d’Economia i la federació nacionalista seguiran les converses en un terreny discret per intentar tancar una proposta catalana unitària com reclama la formació d’Artur Mas abans de l’inici del nou curs polític. CiU ha insistit els darrers dies que no es pot anar a negociar a Madrid sense saber què es vol i per això ha brandat la data del 27 de maig com el punt en què l’actual front de país es va comprometre a tenir una proposta per al 9-A.

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, alertava la setmana passada que la unitat passa no només per pactar un document de finançament sinó per acordar el timing i l’estratègia negociadora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.