Política

català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

Reclama al nou govern més places anuals disponibles per atendre els 2,3 milions de persones que volen aprendre o millorar la llengua

Òmnium Cultural ha denunciat una insuficient oferta de cursos per atendre els 2,3 milions de persones que, segons assegura, volen aprendre o millorar el català. L’entitat ha posat xifres concretes sobre la llengua en un nou informe que fa una diagnosi detallada de l’oferta i la demanda existent a Catalunya i que posa en evidència una falta de places disponibles. Segons Òmnium, hi ha 512.000 persones que no saben parlar català i 847.000 que no el saben escriure i que en tots dos casos en volen aprendre. Però, en canvi, només hi ha 120.000 places anuals disponibles per aprendre el català. Per aquest motiu, demanen al futur govern i als partits polítics que atenguin el que consideren una “urgència” perquè el català pugui “arribar a tothom”. Defensen que cal

El president de l’entitat, Xavier Antich, assegura que aquesta realitat “és preocupant” i demana al futur executiu, les institucions i grups parlamentaris que “s’arremanguin” i “es posin a treballar per revertir aquesta situació”. “Cal posar a disposició de la societat catalana tots els recursos i les facilitats necessàries perquè tothom que vulgui aprendre català pugui fer-ho”, ha afegit Antich.

Una de les raons principals que Òmnium assenyala que dificulten donar resposta a aquesta necessitat és, segons l’informe, la inadequació dels horaris, el lloc on es fan els cursos, la manca de temps per fer-los o les dificultats de compaginar-los amb la feina. Per aquest motiu, Òmnium demana a les institucions que es “multipliqui l’oferta actual d’ensenyament del català, amb els horaris, ubicacions i facilitats necessàries perquè tothom qui vulgui, pugui aprendre el català”.

L’entitat també recorda que la falta de recursos per resoldre la demanda d’aprendre català “no és una qüestió recent” i alerta que el percentatge de persones que saben parlar català s’ha estancat des de fa anys, especialment entre el 2013 i el 2018. A més, remarca que no només es tracta d’una situació “sociològica o demogràfica, sinó principalment d’oferta lingüística”.

Òmnium explica que la dada dels 2,3 milions que volen aprendre o millorar el seu català correspon amb el 35,7% de la població de Catalunya, i són persones que van manifestar -a l’Enquesta d’usos lingüístics de la població de Catalunya del 2018- que estarien interessats a aprendre o millorar el català. Es tracta d’una de cada tres persones. Del total, segons explica l’entitat, 1,6 milions encara no han fet cap curs abans (24,4% de la població) i 720.000 persones ja n’han fet algun i voldrien continuar millorant (11,3% de la població). Són gairebé 800.000 persones nascudes a l’estranger i 360.000 nascudes a l’Estat, a part d’un 29,5% dels adults nascuts a Catalunya que ja tenen nocions de la llengua, però que també voldrien millorar el seu català. Per donar sortida a aquesta demanda, segons remarca l’entitat en un comunicat, l’oferta actual de 120.000 places disponibles cada any “és clarament insuficient”.

Antich alerta que si “aspirem a universalitzar i normalitzar el coneixement del català, amb l’oferta actual caldrien 19 anys perquè els 2,3 milions de persones actualment interessades a aprendre o millorar el seu català poguessin fer almenys un curs de català, participar en un grup de conversa o tenir una parella lingüística”.

Òmnium també remarca que la immensa majoria de la població entén el català, però la capacitat de parlar, llegir i escriure és “limitada i irregular”. Assegura que encara hi ha 1,4 milions de persones que no saben parlar català (un 18,8% de la població), un milió de persones que no el saben llegir (14,5% de la població) i 2,6 milions que no el saben escriure (34,7% de la població. Per tot plegat, consideren que tota aquesta població veu com es redueix “ les seves oportunitats per participar plenament en la vida social, cultural i econòmica del país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]