Política

política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

Històric militant d’Unió Democràtica (UDC) que arran del procés d’independència va abandonar el partit per participar en la fundació de Demòcrates de Catalunya

L’expresident del Parlament Joan Rigol i Roig, ha mort aquest matí, a l’edat de 81 anys, segons ha confirmat l’agència catalana de notícies (ACN).

Era nascut a Torrelles de Llobregat i va doctorar-se en filosofia i teologia. El 1976 va afiliar-se a Unió Democràtica de Catalunya, partit del qual va ser-ne el president entre el 1987 i el 2000. Va ser diputat al Congrés espanyol (1980) i al Senat (1993-1999). A Catalunya va ser conseller de Treball en el primer govern de Jordi Pujol (1980-1984) i conseller de Cultura durant un any a la següent legislatura (1984-1985). També va ocupar un escó al Parlament des de 1988 fins al 2003, i va ser-ne el president entre el 1999 i el 2003.

L’any 2015, en ple procés d’independència i després d’haver-se celebrat la consulta del 9N, Unió es va fracturar en dos i la direcció va trencar els vincles amb Convergència. Rigol va abandonar el partit i va participar en la fundació de Demòcrates de Catalunya, on actualment encara militava. Va presidir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i a les eleccions imposades pel govern espanyol el 21 de desembre del 2017, va anar a les llistes de Junts. L’actual presidenta del Parlament, Anna Erra, l’ha definit com un “humanista, patriota, catalanista i home de consens amb un alt sentit institucional. Lluitador per la nació i per les llibertats democràtiques”.

Era un home de profundes arrels cristianes que socialment va voler comprometre’s amb la vida ciutadana. Va ser membre actiu de diferents patronats de caràcter cultural com les fundacions del Gran Teatre del Liceu, del Teatre Lliure, de l’International Olof Palme o la de Joan Maragall. A més, també va ser president del Patronat de la Sagrada Família i de la Muntanya de Montserrat. El seu pensament sociopolític el va plasmar en diverses obres publicades al llarg de la seva vida, l’última, l’any 2018: Restaurar la política.

L’abril del 2019 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la seva destacada trajectòria política, en especial com a 11è president del Parlament de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]