Política

Mas emplaça Montilla a desautoritzar Corbacho

Finançament

El president de CiU, Artur Mas, va emplaçar ahir el president José Montilla a desautoritzar el ministre Celestino Corbacho després que aquest va anunciar dimecres el vot favorable del PSC als pressupostos de l’Estat. Corbacho va deixar clar que el suport al projecte pressupostari del govern Zapatero serà sigui quin sigui el resultat de la negociació del finançament català.
Mas considera que l’aclariment formal de Montilla és del tot necessari perquè la votació dels pressupostos és la peça clau de la negociació per part catalana. Segons el líder de CiU, l’única arma que té Catalunya per fer força és la unitat entre el govern català i els nacionalistes per tombar a les Corts els comptes del PSOE si Zapatero no compleix la previsió de l’Estatut respecte al nou finançament.

Cada cop és més evident que la decisió d’ICV d’obrir una ofensiva per fer comparèixer Zapatero al Congrés i posteriorment desdir-se’n ha tensat la política catalana de forma tremenda. La unitat dels partits catalans ha quedat sota un gran interrogant en plenes vacances d’agost.

Mas es va mostrar irritat ahir amb l’actitud del conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, i va insistir que ICV ha fet un mal paper “comportant-se més aviat com un satèl·lit del partit socialista”.

Segons el líder de CiU, la proposta de finançament que va fer el ministre d’Economia, Pedro Solbes, és “una estafa”, perquè no té en compte el que fixa l’Estatut, quan és una llei orgànica. Es va queixar d’una falta de lideratge al govern català per contrarestar aquesta actitud del PSOE.

Mentrestant el secretari general d’Unió i portaveu adjunt de CiU al Parlament, Josep Maria Pelegrí, va demanar des de Prada explicacions amb caràcter urgent al govern sobre el pacte d’ICV amb el PSOE per endarrerir 3 mesos el finançament, informa Gemma Aguilera. En la propera reunió que mantinguin executiu i CiU per consensuar una posició comuna en finançament, que està prevista per als propers dies, posaran la qüestió sobre la taula.

Montilla o Castells
Però CiU va advertir que la seva paciència serà limitada, i que si el govern no els dóna una resposta satisfactòria, “haurem d’utilitzar les fórmules parlamentàries que ens permet el Parlament i a què ens obliga la feina mateixa de control de l’oposició perquè el senyor Montilla, o el senyor Castells, diguin si realment el pacte d’ICV està sota l’empara del govern i si l’assumeix com a propi”. Amb tot, va explicar Pelegrí en una visita a l’UCE, la prioritat de la federació nacionalista és no haver d’utilitzar la compareixença parlamentària, sinó intentar resoldre el xoc en la reunió ordinària que ja està establerta pel finançament, per “una qüestió de lleialtat a la unitat”.

A parer de CiU, si el resultat de les explicacions fos que el govern assumeix com a propi l’acord entre PSOE i ICV, l’escenari serà “molt més greu” perquè indicaria que “el govern trenca la unitat dels partits en una qüestió de país vital i deixa ERC en un paper molt galdós, donant una mostra més que el tripartit està trencat”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Marc Puigtió
Alcalde de Sant Julià de Ramis (ERC)

“Tot i la majoria absoluta, vam pactar amb el grup de Medinyà”

Sant Julià de Ramis
Sergi Barrera
Cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona

“Pels joves és impensable no formar part de la UE”

Barcelona
Política

Albiol insisteix que té funcionaris que “es toquen els nassos”

Badalona
ESTATS UNITS

Biden imposa noves restriccions per demanar asil a la frontera sud

BARCELONA
estat espanyol

Sánchez critica la citació de la seva dona amb una altra carta a la ciutadania

barcelona
memòria democràtica

Llach i Delgado a Via Laietana 43

barcelona
tribunals

L’Audiència atura la pròrroga judicial que investigava la suposada trama russa del procés

barcelona
índia

Modi es proclama guanyador amb una estreta majoria al Parlament

barcelona
guerra a gaza

Biden pensa que Netanyahu allarga la crisi per a mantenir el poder

barcelona