Política

Una decisió ‘in extremis'

La Junta Electoral Central va necessitar tres hores per ratificar el “no” de l'òrgan català

El vet definitiu va arribar gairebé a l'hora d'inici del debat cara a cara

La decisió de la Junta Electoral Central va arribar gairebé a l'hora que els dos candidats, Artur Mas i José Montilla, havien de traslladar-se als estudis de TV3 i estar preparats pel “sí” o pel “no” a la celebració del debat. Els membres d'aquesta institució –de la qual formen part vuit magistrats del Tribunal Suprem i cinc catedràtics en actiu de Dret o de Ciències Polítiques i Sociologia– no van fer pública la resolució fins a les 21.45 h, fet que va provocar un gran nerviosisme durant tota la tarda a les respectives seus dels candidats, que esperaven impacients un veredicte “totalment previsible”, segons van explicar fonts properes a l'òrgan, però que va necessitar tres hores de gestació en una zona del Congrés dels Diputats on durant la reunió no hi té accés ni la premsa ni el personal de la cambra.

Però, abans que la Junta Electoral Central ratifiqués el “no” rotund, es va viure una jornada maratoniana de documents que sortien de Barcelona cap a Madrid i viceversa perquè ni la Junta de Barcelona ni la Junta Electoral Central no tenien intenció de fer el primer pas per tombar el debat.

Ahir al vespre, la Junta de Barcelona, en lloc de decidir el recurs interposat per ERC, el PP i Ciutadans per exigir l'aturada del debat, va optar per elevar consultes a la junta superior, amb seu a Madrid. La Junta Electoral Central va recordar-li la llei –és a dir, quins són els impediments perquè se celebri el debat cara a cara–, però va deixar entreveure que no li semblava gens bé que se li passés la patata calenta. I a mig matí va emetre un comunicat a través del qual feia saber a l'òrgan català que calia una primera resolució perquè la seva feina de Madrid és respondre en segona instància.

Al migdia, i a corre-cuita, la Junta de Barcelona es va reunir durant una hora i mitja per acabar concloent que no hi hauria debat. En previsió que fos quina fos la decisió una de les dues parts presentaria recurs, la Junta Electoral Central va fixar una reunió a les 18.30 h. Però quan els dotze membres i el secretari –ahir faltava el magistrat del Suprem Luciano Varela– van asseure's per deliberar, es van trobar que faltaven els recursos de CiU i el PSC contra la decisió de l'òrgan territorial.

Així, tot i que habitualment la Junta Electoral Central mai no tomba decisions que es prenen a les circumscripcions, els membres de la institució es van trobar que no podien estudiar els arguments que pretenien rebatre les dues formacions implicades en el debat cara a cara. Com si no s'anés prou contra rellotge, a partir de les set de la tarda la reunió es va aturar en espera que arribessin les al·legacions d'ERC, el PP i Ciutadans a favor que es mantingués el vet al debat. Amb tot aquest embolic, la junta estatal va necessitar el doble de temps que la catalana per acabar dient el mateix, que no es pot permetre un debat a dos sense haver avisat amb cinc dies d'antelació. Al cap i a la fi ratificaven una directriu que la mateixa Junta Electoral Central va emetre el 1999. Des d'aquella data, la junta s'ha renovat en cada legislatura, però la distribució és la mateixa, vuit jutges escollits per sorteig en el Consell General del Poder Judicial i cinc catedràtics, dos proposats pel PSOE, dos pel PP i el tercer consensuat amb els grups minoritaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.