Política

Verges consolida la processó renovada en any de rebaixes

El misteri de la Passió i la processó pugnaran per mantenir la qualitat, malgrat disposar d'un 30% menys de pressupost

La retallada afecta la inversió, l'any que Llach adopta un paper més discret

El misteri de la Passió í la processó, amb la dansa de la Mort, es tornarà a representar a Verges aquest any, sense novetats i amb la voluntat de consolidar el format renovat que va impulsar la direcció de Lluís Llach, amb la idea de revitalitzar i adequar l'espectacle al segle XXI. Aquesta edició tindrà totes les novetats apadrinades per la direcció de Llach en els últims anys que afectaven sobretot l'escenografia –llum i so, essencialment–. Les millores en la posada en escena buscaven bàsicament fer que el públic participés de l'espectacle.

El president de l'Associació Processó de Verges, Tono Casabó, va fer notar que aquest any la qualitat no s'hauria de veure afectada en cap sentit, perquè la rebaixa en el pressupost afectarà exclusivament la inversió. “Cobrirem despeses amb les entrades dela gent que entra a la plaça i l'ajuda que tenim de la Diputació. Trobarem a faltar el que ens arribava del fons de caixes del centre de promoció de la cultura; en tot cas, però, farem el mateix”, explicava Casabó.

L'associació organitzadora ha trobat la implicació de les dues empreses de muntatge. “S'ha compartit llum i so, hem muntat un dia més tard. Tot plegat ens ha servit per estalviar en el que hem pogut.”

Lluís Llach, fins l'any passat director de la processó, ha pres enguany un paper més discret i ha passat a un segon pla. Es manté tot i això en l'equip de direcció que tindrà un paper més coral. Llach manté l'encàrrec de fer un seguiment intens per tal que es mantingui la línia adoptada en els últims anys.

La processó de Verges se celebra sempre el dijous sant. A les cinc de la tarda, surten els manages, una desfilada que comença a omplir ja els carrers del poble. A les 10 del vespre, es fa la representació del misteri de la Passió a la plaça Major i, posteriorment, pels volts de les 12 comença la processó pels carrers de Verges. Fa molts anys també que el dissabte sant es fa la processó dels Petits, una reproducció de la processó del dijous.

La ‘Dansa de la Mort'

Durant la processó de dijous es balla una joia de la cultura popular, la Dansa de la Mort. Cinc esquelets salten al so d'un tabal, col·locats en forma de creu i amb un seguici de quatre personatges més, els quals, amb torxes, il·luminen el quadre i hi aporten l'aire tètric que hi dóna sentit.

El cos principal de la Dansa de la Mort és constituït per dos adults (la Dalla i la Bandera) i tres nens, dos Platets, que porten un plat amb cendra,
i el Rellotge, que assenyala un rellotge sense broques. La Mort ens avisa que no perdona ningú (amb la bandera), ens sega la vida (amb la dalla) i ens recorda que a qualsevol hora (rellotge sense broques) acabarem convertint-nos en cendra (platets).

LA XIFRA

5
actors
escenifiquen la ‘Dansa de la Mort' durant la processó de dijous, dos adults i tres nens.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.