Política

Alella també decideix pagar els tributs a la Generalitat

És el segon ajuntament, després del de Gallifa, que fa el pas i deixa d'ingressar els impostos a l'Agència Tributària espanyola

El govern recorda que haurà de traspassar els diners a l'Estat

“Estem vivint un moment d'incertesa, però alhora il·lusionant pel que fa al procés de transició nacional. Un camí que requereix gestos i compromisos.” L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco (ERC), va fer efectiu ahir per primera vegada el pagament dels impostos estatals que genera el municipi maresmenc a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) i es va afegir a Gallifa en la, de moment, curta llista de consistoris que es neguen a fer efectiu els pagaments a les arques de Madrid.

Aquest primer ingrés –corresponent a l'IRPF i l'IVA del mes de desembre– ha estat d'uns 41.318 euros, però l'alcalde calcula que anualment Alella recull uns 500.000 euros d'aquests impostos. “En cap cas es tracta d'un acte d'insubmissió, sinó d'un gest de sobirania fiscal, perquè continuem complint amb les nostres obligacions tributàries, però deixem constància que volem que els tributs que es recapten a Catalunya es gestionin a Catalunya”, destaca. Francisco es va trobar ahir amb el seu homòleg de Gallifa, Jordi Fornas, a la seu de l'ATC, i amb un grup d'empresaris i membres de la Plataforma Catalunya Diu Prou que ja fa mesos que ingressen els seus tributs a l'agència catalana. Gallifa va ser el primer municipi a declarar-se “insubmís” en l'ingrés dels tributs a l'agència espanyola.

Els primers a reaccionar davant l'actuació de l'alcalde d'Alella van ser els seus socis de govern al municipi, el PSC. En un comunicat, la regidora Glòria Mans va mostrar el seu desacord amb la decisió de Francisco, a qui va acusar de fer un ús “partidista i personalista” de l'Ajuntament. Mans insisteix que no ha estat una decisió consensuada ni aprovada amb la resta de forces ni forma part de l'acord de govern signat per les dues forces el juny del 2011. En aquest sentit, els socialistes han reclamat una reunió urgent amb la formació republicana “per valorar la situació” i han demanat un informe al secretari municipal sobre la validesa de l'acte fet per Andreu Francisco.

El grup parlamentari socialista va presentar una bateria de preguntes perquè el govern es pronunciï sobre l'ingrés dels tributs estatals d'Alella (Maresme) a l'agència catalana. Es pregunta, per exemple, si el govern pensa “animar ara o en el futur” altres consistoris a seguir el mateix camí. Ahir mateix, el conseller de Presidència i portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va dir que entenia que l'alcalde d'Alella pensés que aquesta és la manera de protestar, però va admetre que la Generalitat no té cap altra opció, en el marc legal actual, que traspassar els diners a l'agència de l'Estat.

LA XIFRA

41.318
euros
és la quantitat corresponent a l'IRPF i l'IVA del mes de desembre que Alella ha ingressat a l'agència catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.