Política

Marta Trenzano

Alcaldessa d'Algemesí

“El que hem estalviat en salaris ho hem dedicat a ajudes assistencials i a crear llocs de treball”

L'alcaldessa d'Algemesí ens explica com han sigut aquests 100 dies al front d'un equip de govern en minoria i amb el pressupost quasi executat

Quin balanç fem d'aquests 100 dies de govern?
Nosaltres entrem a governar en juny i es trobem un pressupost quasi executat al 100%. Hi havia partides com assistència social que no quedava ni un euro. El Partit Popular en els 5 mesos primers del 2015 en què encara governava va executar-lo i ens deixa molt poc de marge.
No obstant això, hem intentat donar atenció a la gent més necessitada i tot el que hem estalviat en salaris de polítics (100 mil euros a l'any) ho hem dedicat a ajudes assistencials i a la creació de llocs de treball. També hem implementat la transparència i l'administració electrònica (...)Hem tingut que anar fent les coses que portàvem al programa però sense diners, perquè no en teníem.
Més Algemesí es va quedar al marge en l'últim moment deixant-vos sense majoria absoluta. Com s'ho vareu prendre?
Va ser tota una sorpresa. Van decidir quedar-se al marge després d'acordar 100 punts entre PSPV, Esquerra Unida i Més Algemesí. Quan el més complicat pareixia decidit van prendre la decisió de no formar govern. I tot per una qüestió d'organització. Tot hem hagut de cedir, i finalment el model d'organització no es ni el d'EU ni el del PSPV. Per a mi es una sorpresa i també un error, la ciutadania et vota per a que soluciones els seus problemes i pensem que des de dins és més fàcil.
Com són les relacions amb els companys de govern?
Amb Esquerra Unida no tenim cap problema, el fet d'haver governat junts en anteriors legislatures ajuda molt. La relació es molt bona i l'afinitat política també. Els principis polítics que ens uneixen són totals i es pot dialogar i arribar a acords amb ells sense cap problema. No veig cap diferencia entre governar amb ells o amb els companys del meu partit (PSPV)
Quin ha sigut el pitjor moment d'aquest govern?
El pitjor d'aquest govern va ser l'aterratge. Tota la gent volia comunicar-se amb nosaltres i això també dificultava la gestió. Per aquest motiu vam decidir obrir les portes i rebre a la gent personalment per primera vegada al poble. La falta de pressupost també ha sigut un problema i sense dubte, governar en minoria. Ens ha obligat a estar en contacte constant i a tindre el dubte de si es podran o no dur a terme les propostes.
Com hauria de ser l'oposició?
Pensem que l'oposició ha de ser constructiva, com hem tractat de ser nosaltres. També han de fiscalitzar els òrgans de govern i queixar-se quan les coses no es fan bé. Però l'oposició que està practicant-se es destructiva, sobre temes sense importància com ara que cante o no l'himne regional i sempre centrada en la meua persona. Pensem que es bona senyal, prova de que estem gestionant bé
Què es sent en ser la primera dona alcaldessa al municipi?
Es tracta d'una qüestió casual, algú havia de ser-ho. Jo no ho veig com un mèrit, i tampoc com un demèrit. A Algemesí ha tardat molts anys i ja tocava. Tampoc m'ha suposat una dificultat afegida, al poble aquestes coses es veuen amb normalitat.
Com voleu que siga aquest govern?
Volem que siga un govern transparent al 100%i on la ciutadania participe. Que mire de tu a tu a la gent i que treballe amb humilitat. Per a nosaltres és molt important avantposar als més necessitats i impulsar l'economia local amb l'ajuda de les empreses... Tot és una qüestió de prioritats, intentarem blindar l'estat del benestar en la mesura de les nostres possibilitats i sempre ser transparents i implicar al poble.
Hem vist canvis polítics a diferents nivells, com veieu la nova Generalitat?
Encara no s'ho creiem. Després de 20 anys, tindre un govern progressista i a més del PSPV és tot un orgull. Els valencians ja estàvem cansats del despotisme de la dreta valenciana que feia amb els nostres diners el que volia. Veiem aquest govern amb grans expectatives, tornarà per fi el seny i el sentit comú. Tornarem a lluitar per una sanitat i una educació de qualitat i es duran endavant polítiques progressistes que asseguren el benestar social.
Haveu notat canvis en la manera de treballar de la nova Diputació?
Les relacions amb el nou equip de Diputació són molt bones. Varem reunir-nos junt a alguns alcaldes de la comarca per explicar-nos com anava a ser el nou funcionament i el compartim totalment. Les ajudes abans eren finalistes, Alfonso Rus les encaminava al que ell creia necessari i de vegades no s'ajustava a la realitat de cada poble. Ara es donen ajudes, i la llibertat per destinar-les al que cada municipi considere precís.
El gran repte per a aquesta legislatura?
Que els projectes i les construccions es facen de la mà de la gent i que vinguen proposats per ells mateixa. Hem de motivar a la ciutadania per a que participe i perquè no es tornen a repetir casos com el del mercat municipal. Construïren un edifici i un pàrquing que no era necessari, va ser una inversió nefasta de l'antic equip que no volem tornar a repetir.
La nostra prioritat és escoltar als veïns i veïnes, i així treballarem.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia