Política

Duran defensa la legalitat però s'exclou del frontisme

El líder d'Unió reclama a Rajoy una oferta política “atractiva” per reconduir les relacions entre Catalunya i l'Estat

Li trasllada el rebuig a activar la via penal o la suspensió de l'autogovern

Sí a la legalitat i no a un front que compliqui escara més trobar una sortida a la crisi institucional. Josep Antoni Duran i Lleida va traslladar ahir a Mariano Rajoy la completa sintonia d'Unió en la defensa de la Constitució tot insistint que és a través d'aquesta via, i no de mesures molt més dràstiques que se suggereixen des del seu gabinet ministerial, com s'ha de resoldre l'actual trencaclosques català. Tot i que el seu partit ara està fora del Parlament, el líder d'UDC va passar pel despatx de La Moncloa i va aprofitar-ho per exposar al president espanyol la seva idea de tercera via, tot reiterant que per rebaixar la tensió cal actuar amb “prudència” i amb “intel·ligència” i oferir un projecte polític “atractiu” que engresqui els catalans.

Així, doncs, la recepta va ser la de recomanar-li fermesa en la defensa de la llei i, alhora, mà esquerra per evitar el xoc de trens. En tot cas, i després d'acceptar que abans del 20-D ningú no voldrà retratar-se, Duran advertia que s'està “fent tard”, recordant les diferents ocasions en les quals va alertar que s'acabaria aprovant una declaració unilateral d'independència. També va avisar-lo que el fet de compartir que cal fer front a la resolució del Parlament no implica acceptar l'ús de l'article de la Constitució que permetria dissoldre l'autogovern o la via penal o l'aplicació de la llei de Seguridad Nacional.

Nova tanda en el futur

El dirigent democratacristià, en tot cas, es va quedar amb la idea que, de moment, Rajoy explorarà la via dels recursos davant el TC i que, si cal prendre altres mesures, La Moncloa tornarà a consultar-los en una nova tanda de contactes. Pel que fa a l'objectiu de Duran d'avançar per la via política, assegurava que Rajoy havia “escoltat” les seves propostes: un major reconeixement jurídic de Catalunya dins la Constitució com a fet nacional i la correcció del dèficit fiscal. I tot plegat hauria de comportar una consulta a la ciutadania.

Les propostes de Duran contrastaven amb les que minuts després desgranava el líder d'UPyD, Andrés Herzog, el qual exigia a Rajoy que actuï contra Catalunya de la manera més contundent i dràstica possible, alhora que li suggeria que explori la via de l'ofec econòmic, a més de la retirada de les competències en sanitat i educació.

LES FRASES DE DURAN I LLEIDA

Unió Democràtica de Catalunya va defensar i votar la Constitució Espanyola i mai no acceptarem que ningú ens en situï al marge
Cal gestionar políticament la qüestió catalana i actuar amb prudència i intel·ligència. I fer una oferta atractiva i estimulant

Fernández Díaz: “No farem desfilar la Guàrdia Civil”

La funció d'Hisenda no és pagar “vel·leïtats independentistes”. El ministre Cristóbal Montoro semblava amenaçar ahir de tallar l'aixeta a la Generalitat tot reblant que l'administració catalana ha de ser “lleial” a l'hora de finançar els serveis públics de manera eficient i correcta. Al ministre, doncs, li va costar respondre a si l'Estat aportarà els diners del FLA que reclama Catalunya, si bé insistia que, fins ara, si el govern de Mas s'ha pogut finançar és gràcies a aquestes aportacions. També el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, criticava amb duresa que des de la Generalitat s'estigui finançant “la ruptura amb Espanya” i, en canvi, “siguin incapaços de pagar les seves farmàcies”.

El rei insta els diplomàtics a ser patriotes

El rei Felip VI va animar els diplomàtics a exercir el seu càrrec de representació amb “patriotisme i sentit d'estat”, alhora que els instava a defensar sempre “la llibertat, la democràcia i la legalitat internacional”. En l'entrega de despatxos dels nous diplomàtics, el ministre García-Margallo va encoratjar-los a tenir clares les fronteres.

El ministre d'Hisenda,

Cristóbal Montoro


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries