Política

Pendents del TC

La proposta de resolució independentista restarà pendent de la resposta del TC al recurs d'empara que hi presenten avui C's, el PSC i el PP

S'obren diversos escenaris depenent de si el TC es pronuncia de pressa o no sobre la forma i el fons, i de la resposta de JxSí i la CUP

Els grups de Ciutadans, el PSC i el PP presenten avui un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) contra el contingut de la proposta de resolució sobre l'inici del procés independentista, però també contra la seva tramitació al Parlament sense que s'hagi constituït encara el grup parlamentari del PP. Tenint en compte que la proposta s'ha de debatre en ple el dilluns 9 de novembre, que el TC es pronunciï amb urgència o no determinarà els esdeveniments dels pròxims dies. La suspensió automàtica del ple només tindria lloc en cas que fos el govern espanyol el que presentés el recurs d'inconstitucionalitat però el president Rajoy ja ha dit que no ho farà fins que el text no sigui aprovat a la cambra. Ara bé, diversos diputats convocats ahir en junta de portaveus no descartaven que el TC acabi suspenent la proposta igualment en empara dels grups que li ho demanaran.

1

Debat ordinari al ple

Les resolucions del TC en el passat sostenen que cal permetre el debat d'una proposta per més independentista que sigui perquè el contingut polític en si no té efectes jurídics. L'alt tribunal va desestimar el 2004 la impugnació que un any abans havia fet el govern d'Aznar (PP) del pla Ibarretxe i també de la seva acceptació a tràmit per la mesa del Parlament basc. El TC va argumentar que no es podia adduir inconstitucionalitat per tombar una iniciativa legislativa que només té efectes parlamentaris i no adquireix rellevància jurídica fins al moment que s'aprova.

El 2 de novembre del 2005, el PP a l'oposició va presentar recurs d'empara contra la decisió de la mesa del Congrés que permetia tramitar el nou Estatut català. El març del 2006, el TC desestimava el recurs raonant que no era aquell el moment d'analitzar si el text era o no una reforma constitucional encoberta com defensava el PP. Ho seria quan el text s'aprovés. En aquella ocasió, però, els magistrats es van dividir entre set vots que van desestimar el recurs i cinc vots particulars favorables a estimar-lo.

Vistos aquests antecedents, el mateix Rajoy ha anunciat que no impugnarà cap text que no hagi estat aprovat en sessió parlamentària. En aquest escenari plausible, la proposta d'inici del procés es debatrà dilluns, serà aprovada per majoria de Junts pel Sí i la CUP i, previsiblement, La Moncloa hi presentarà un recurs d'inconstitucionalitat que suposa la suspensió automàtica de la proposta pel TC. És el mateix que va passar amb les suspensions automàtiques de la consulta del 9-N.

2

El TC suspèn i el Parlament desacata

Una segona possibilitat és que el TC no s'atingui al raonament que va fer en els tràmits del pla Ibarretxe i del nou Estatut català i decideixi aturar la proposta independentista atenent als arguments d'inconstitucionalitat. Davant la prohibició de debatre la proposta, JxSí i la CUP haurien de decidir si mantenen un ple al qual Ciutadans i el PP ja han anunciat que no assistiran si el TC s'hi oposa.

3

Suspensió i recurs

Una tercera opció és que, davant la suspensió per inconstitucionalitat, JxSí i la CUP responguin amb un altre recurs d'empara al TC per considerar que ara s'haurien vulnerat els seus drets a què es debati en seu parlamentària una proposta seva. En un escenari d'acatament de la decisió del TC, dependria d'aquest organisme que s'acabés celebrant el ple i quan.

4

El TC suspèn per una qüestió de forma

Un dels arguments en què es basa el recurs d'empara presentat per C's, el PSC i el PP és que la mesa ha acceptat a tràmit una proposta sense que estigués constituït el grup del PP i ha desestimat reconsiderar la decisió sense haver escoltat la junta de portaveus –C's i el PSC van fer constar a l'acta que no reconeixien la reunió d'ahir com una junta de portaveus. El TC podria, per aquest defecte de forma, obligar a ajornar la tramitació fins que es constituís el grup del PP divendres. Un cop constituït, s'hauria de reiniciar el tràmit immediatament i habilitar aquest dissabte per fer possible que el debat fos dilluns tenint en compte que estan prescrites 48 hores per presentar esmenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona