Política

Sánchez dóna suport al govern de Rajoy davant la moció que “traeix” la majoria de catalans 

El líder del PSOE assegura que la resolució aprovada al Parlament suposa el “major desafiament a l'ordre constitucional d'Espanya”

El líder socialista, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dilluns que la resolució aprovada al Parlament suposa el “major desafiament a l'ordre constitucional d'Espanya” i “traeix la voluntat de la majoria dels catalans”, i ha expressat el seu suport al Govern central en la presentació del recurs al Constitucional. 

En una declaració institucional realitzada a la seu socialista de Madrid, Sánchez ha ofert el seu suport i el del PSOE al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, qui avui ha anunciat que demanarà al Tribunal Constitucional la immediata suspensió de la resolució secessionista i també dels seus “possibles efectes”. 

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dilluns, amb els 72 vots dels diputats de Junts pel Sí (JxS) i la CUP, la “declaració solemne de l'inici del procés de creació de l'Estat català independent en forma de república”, un “procés de desconnexió” que “no se supeditarà” al Tribunal Constitucional. 

“Proclamem una vegada més el nostre compromís ferm i irrenunciable amb la unitat i la integritat d'Espanya”, ha assegurat des de Ferraz el candidat socialista a la Presidència del govern espanyol. 

Sánchez ha manifestat a més la voluntat del PSOE que se salvaguardin els drets i llibertats dels ciutadans catalans en els termes previstos en les lleis i ha fet una crida a que es mantinguin “units” al voltant a la defensa de la llei i al funcionament adequat de les institucions. Ha apel·lat també al sentit democràtic dels responsables polítics per acordar “un clima de convivència, diàleg i entesa en la defensa dels valors constitucionals”.

I ha reafirmat la seva convicció que la majoria dels catalans no volen la secessió de Catalunya d'Espanya i que, “dins de la Constitució i de la resta de les seves normes i procediments de reforma, és possible i desitjable la renovació de les regles de la convivència col·lectiva i la satisfacció ordenada de les aspiracions de la ciutadania”. 

Per a Sánchez, la resolució aprovada avui suposa el “desafiament més gran a l'ordre constitucional d'Espanya i la més greu manifestació del menyspreu i la violació de la democràcia a Espanya”. 

“Els seus promotors i els que l'han abonat traeixen la voluntat de la majoria dels catalans, que el 27S van negar amb el seu vot la secessió de Catalunya d'Espanya i van manifestar el seu desig de mantenir i renovar la projecció institucional i política d'una història secular compartida”, ha destacat. 

Per a Pedro Sánchez, “una minoria pretén robar a la majoria dels ciutadans la nacionalitat espanyola que els habilita per poder exercir els drets i llibertats que la Constitució i les lleis els atribueixen”.  Ha indicat també que el secessionisme pretén provocar tres fractures, entre els catalans, entre els catalans i els seus “germans” espanyols i entre els catalans i els europeus. 

“Amb aquesta decisió, el secessionisme ha situat fora de la legalitat al Parlament de Catalunya i ho deixa sense legitimitat per a l'acompliment de les seves funcions al violar conscient i deliberadament la Constitució espanyola i l'Estatut, fonts exclusives de la seva existència i activitat”, ha afegit. 

El líder socialista ha dit que el respecte a la llei i al dret no és divisible i “violar la llei i els procediments establerts per a la presa de decisions és renunciar a la democràcia per substituir-la per la tirania de voluntats arbitràries que escullen en cada ocasió la norma d'actuació que convé als seus interessos”.

“No és aquest el camí que segueixen societats avançades i civilitzades per a assolir els seus objectius. I no és la pauta que admet la comunitat internacional”, ha afegit. 

En la seva declaració, Sánchez ha afirmat que la Constitució de 1978 “va rescatar el compromís plural per donar vida a un Estat social i democràtic de dret que reconeix l'autonomia de nacionalitats i regions i que en tot es fonamenta en el respecte a una llei que a tots empara i a tots obliga”. 

“Els que avui han decidit situar-se a si mateixos i a les institucions que representen fora d'aquesta llei han assumit una gravíssima responsabilitat de la qual hauran de d'informar i fer front a les seves conseqüències”, ha subratllat el líder socialista.

Per això, ha continuat, davant el desafiament secessionista l'Estat té el dret i l'obligació d'adoptar les decisions i mesures necessàries per restaurar el compliment de la Constitució, dels seus principis, valors i normes per part de tots els poders públics i institucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona