Política

Ultimàtum de l'ANC

pressió

L'assemblea marca com a límit el dia 27 de novembre perquè JxSí i la CUP arribin a un principi d'acord

Demana responsabilitats i amplitud de mires als negociadors i assegura que en aquest procés no s'ha d'excloure ningú

L'ANC admet que hi ha nerviosisme, però confia que es tanqui el pacte
L'entitat manté la concentració per a aquest diumenge

Més llenya al foc. L'ANC ha posat com a data límit el 27 de novembre, dos mesos després de les eleccions, per tal que Junts pel Sí i la CUP arribin a un principi d'acord que desencalli la investidura del president i el desenvolupament de la declaració independentista. El pacte, segons l'assemblea, no hauria d'excloure ningú, una referència velada a Artur Mas. Diumenge es visualitzarà aquesta pressió amb la concentració que es va haver d'ajornar el cap de setmana passat arran dels atemptats a París i que sectors dels cupaires van interpretar com una amenaça cap a ells. L'ANC, però, nega que es colli només la CUP, sinó que la interpel·lació és per als 72 diputats en conjunt. Per contra, la pressió directa cap a la CUP sí que s'està intensificant des de les files de CDC a través d'Andreu Mas-Colell i de Francesc Homs, que consideren “inacceptables” les condicions dels d'Antonio Baños i obren les portes a unes noves eleccions al mes de març.

L'enrocament de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP està amarant de cert nerviosisme bona part de la ciutadania. L'ANC reconeix aquesta situació i ha decidit passar a l'acció, tal com ja va fer el 19 d'octubre de l'any passat, quan més de 100.000 persones es van reunir a la plaça de Catalunya per exigir unitat i eleccions plebiscitàries a les organitzacions. Aquesta vegada, però, l'ambient està més enrarit. Alguns membres de la CUP veuen el pas endavant de l'ANC com un afegitó més de la campanya 2.0 anomenada #pressingCUP per tal que cedeixin en les seves pretensions i facin Artur Mas president. Fins i tot hi ha hagut discussions internes en assemblees territorials. Ahir el president de l'ANC, Jordi Sànchez, va intentar tallar de soca-rel la polèmica i va assegurar que la seva crida va dirigida als 72 diputats de les dues formacions. “Ni pressingCUP ni pressingMas”, va reblar. Sànchez confia que hi haurà entesa, però va reclamar a tots els actors implicats en la negociació amplitud de mires i celeritat.

És per aquest motiu que el secretariat de l'entitat, que es va reunir el cap de setmana a Vilanova i la Geltrú, va posar com a límit del 27 de novembre per tal que JxSí i la CUP tanquin el pacte. En un manifest consensuat per l'ANC, s'assenyala que cal “compromís i coherència” i també es destaca que l'acord s'ha de fer sense “exclusions, amb el convenciment que en aquest procés no hi sobra ningú, sinó que cal sumar-hi noves adhesions”. Aquesta última idea es pot concebre com una referència a Artur Mas, que la CUP no vol investir com a president i que és el principal escull en les converses, però Sànchez va subratllar que la feina de l'ANC no és trobar el desllorigador. “Qualsevol acord ens semblarà bé”, va afirmar lacònicament. Sànchez també va matisar que el dia 27 no cal que ja hi hagi hagut la investidura, sinó que n'hi hauria prou amb unes bases sòlides per a l'entesa.

El temps corre

Però els calendaris s'encavalquen. La CUP ha convocat el dia 29 de novembre una jornada de treball entre els seus afiliats per explicar-los l'estat de les negociacions, encara que si abans hi hagués un pacte es guarda la potestat per celebrar una assemblea oberta en què es posaria a debat la proposta. Enmig d'aquesta tessitura, també apareixen les eleccions espanyoles del 20-D. La campanya comença el divendres 4 de desembre i els partits reclamen que hi hagi un acord abans. “Com podria demanar que la gent em votés per anar a Madrid si a Catalunya encara no ens haguéssim entès?”, es pregunta un candidat a les llistes per a les espanyoles.

I, evidentment, sobre l'escenari polític català plana el fantasma d'unes noves eleccions, que sembla que ningú vol, però que s'aproximen perillosament. Convergència admet des de fa uns quants dies que la possibilitat està damunt la taula i ara està intensificant les veus crítiques cap a la CUP, mentre que ERC es manté equidistant i subratlla que el procés no necessita uns altres comicis. Per la seva banda, l'ANC no considera la possibilitat que hi hagi una nova cita electoral, que se celebraria al mes de març. “Tothom assegura que no la vol. Per tant, seria molt singular que arribéssim a aquest escenari”, va concloure Sànchez.

LES FRASES

No es tracta d'un #pressingCUP ni d'un #pressingMas. Des de la complicitat, ens adrecem als 72 diputats de les dues formacions
Tothom ja ha demostrat les seves conviccions, ara hi han d'afegir la responsabilitat que el moment requereix
No considerem la possibilitat que hi hagi eleccions anticipades. Ni JxSí ni la CUP ho volen, i si hi anem serien unes negociacions molt mal portades
No ens pertoca a nosaltres dir quina ha de ser la solució. Qualsevol acord ens semblarà bé
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L'ANC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]