Política

França s'acosta a Rússia

Hollande visitarà Washington i Moscou per forjar una aliança contra Estat Islàmic

El Kremlin s'imposa com un actor indispensable en l'actual crisi

L'Iran també podria participar en la coalició

Els atemptats de París de divendres han estat el detonant perquè el president francès, François Hollande, premi l'accelerador de la diplomàcia amb l'objectiu de crear una gran coalició internacional per lluitar contra Estat Islàmic (EI), una aliança que el Kremlin feia mesos que reclamava com a única solució possible per fer front a aquesta amenaça.

“Dimarts que ve aniré a Washington i dijous a Moscou per parlar amb Barack Obama i Vladímir Putin sobre la coordinació dels nostres esforços per treballar junts per aconseguir aquest objectiu (derrotar EI) com més aviat millor”, va anunciar ahir Hollande. De fet, París i Moscou ja col·laboren militarment després que dimarts el cap de l'Elisi i el del Kremlin, Vladímir Putin, parlessin per telèfon per acostar posicions sobre els atacs que Rússia i França –en el marc d'una coalició liderada pels Estats Units– estan duent a terme a Síria.

A finals de setembre el president rus ja va proposar a l'Assemblea de les Nacions Unides la creació d'una coalició internacional per lluitar contra el gihadisme al Pròxim Orient. La proposta no va obtenir el suport dels líders occidentals perquè veien que la iniciativa russa podria significar el reforçament del president sirià, Baixar al-Assad, que els Estats Units i la majoria de països europeus veuen com una part del problema però que per a Moscou és un soci important a la regió.

La situació internacional ha canviat després dels 129 morts i els més de 300 ferits de París i dels 224 morts de l'avió rus a la península del Sinaí –amb l'interrogant de si el Kremlin realment no va saber fins dimarts que l'Airbus 321 també havia estat víctima d'un atemptat o es guardava la carta per anunciar-ho quan més li convingués–. Ara Hollande veu que és indispensable la col·laboració amb Moscou.

Rússia, que havia quedat aïllada arran de la guerra a Ucraïna i encara és víctima de les sancions occidentals, torna a situar-se com a actor indispensable en l'esfera internacional. Ahir el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, ja va alertar que si Occident realment vol una coalició internacional contra EI ha de deixar de banda les exigències que Al-Assad deixi el poder. “És simplement inacceptable anteposar cap condició per unir-se a la lluita contra els terroristes de l'anomenat Estat Islàmic”, va sentenciar Lavrov.

A la coalició internacional també s'hi podria sumar l'Iran, després que el seu president, Hassan Rouhani, dimarts ja oferís ajuda a París. Actualment l'Iran, l'Iraq, Rússia i el règim d'Al-Assad col·laboren en un centre d'informació a Bagdad per coordinar esforços en la lluita contra els gihadistes.

Mentrestant Al-Assad manté que la seva sortida del poder “depèn de la voluntat del poble i del Parlament”, i alerta que no intercanviarà informació amb França fins que París no canviï la seva política respecte a Síria i deixi de col·laborar amb el terrorisme i de donar suport a l'Aràbia Saudita i Qatar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona