Política

Hollande demana unitat davant l'amenaça mundial

El cap de l'Elisi fa una crida, davant dels alcaldes francesos, a no cedir a la por i a no replegar-se

El govern aprova un enduriment de les mesures de vigilància dels fitxats com a sospitosos de gihadisme

Davant de centenars d'alcaldes citats a París, el president francès, François Hollande, va tornar a parlar de guerra per referir-se als atemptats que van colpejar la capital francesa divendres passat. “Estat Islàmic disposa d'un exèrcit, de fonts de finançament, de petroli i d'un ampli territori”, va assegurar el cap de l'Elisi, que va dedicar un missatge emocionat a l'alcaldessa parisenca, Anne Hidalgo, també present.

“Davant d'aquests actes de guerra abominables, la resposta de França ha de ser despietada, a l'altura de l'atac que el país ha rebut”, va afirmar. Hollande va insistir en la importància de no cedir a la por i de “no replegar-se”, referint-se al perill d'una instrumentalització dels atemptats contra els refugiats i contra la comunitat musulmana.

El mandatari francès va reiterar que vol formar una “àmplia coalició” internacional per actuar a Síria contra les forces d'Estat Islàmic, i que vol que aquesta coalició inclogui Rússia. Tots dos països ja van coordinar-se en l'última ofensiva aèria contra posicions gihadistes al país àrab, fa dues nits.

Hollande va reconèixer que hi ha diferències de criteri entre les parts, en referència a la posició dels països respecte al futur de Baixar al-Assad en cas de transició política. Rússia dóna suport al dictador sirià, mentre que la coalició internacional, liderada pels Estats Units i en la qual hi ha França, veu inviable que Al-Assad pugui continuar al poder. Tot i això, el president francès va insistir en la unitat. “És un exèrcit que amenaça el món sencer”, va dir, referint-se a Estat Islàmic, i França vol ser “un líder” en la lluita.

En aquest sentit, el Ministeri de Defensa francès va informar ahir que el portaavions insígnia de l'armada francesa, el Charles de Gaulle, havia salpat en direcció al Pròxim Orient, i que havia avançat un dia la partida prevista. Segons va explicar Hollande, el vaixell porta 26 caces i ajudarà a intensificar els bombardejos francesos a Síria, triplicant-ne la capacitat. França va començar a llançar atacs aeris contra Estat Islàmic al país àrab el 27 de setembre, però des de divendres la freqüència i abast dels atacs ha augmentat. El contrast és concloent: dos bombardejos en un mes i mig, tres des de divendres, en poc més de 48 hores.

Al matí, abans de la roda de premsa d'Hollande, el govern francès havia aprovat en Consell de Ministres un enduriment de les mesures per vigilar els sospitosos de preparar un atemptat. La reunió de l'executiu es va fer simultàniament a la batuda policial a Saint-Denis, que Hollande; el primer ministre, Manuel Valls, i altres membres del govern van seguir en directe des d'un despatx de l'Elisi. Entre les mesures que vol aplicar el govern, destaca l'anomenada assignació de residència, comparable a un arrest domiciliari preventiu, que es podrà imposar de manera immediata i que podrà implicar la incomunicació de la persona reclosa. A més, com ja havia anunciat Hollande dilluns davant del poder legislatiu, l'estat d'excepció s'ampliarà tres mesos, fins al 14 de febrer. Previsiblement, tant l'Assemblée Nationale com el Senat donaran llum verd a la proposició de llei del govern.

LES FRASES D'HOLLANDE

La resposta de França ha de ser despietada, a l'altura de l'atac rebut pel país
Estat Islàmic disposa d'un exèrcit, de fonts de finançament, de petroli i d'un ampli territori


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona