Política

Clinton vol endurir el pla d'Obama contra Estat Islàmic

L'exsecretària d'Estat demana “intensificar i accelerar” l'estratègia contra els gihadistes

Vol zones d'exclusió aèria

L'exsecretària d'Estat dels Estats Units i favorita entre els aspirants demòcrates a la presidència del país, Hillary Clinton, va presentar ahir el seu pla per posar fi a l'amenaça que suposa Estat Islàmic. En gran manera és el mateix que el del president, Barack Obama, però amb una diferència important: Clinton aposta per més acció immediata per aturar els gihadistes. L'estratègia d'Obama i la de Clinton coincideixen en l'objectiu principal, “derrotar i destruir EI”, deixant en un segon nivell de prioritat fer fora del govern sirià Baixar al-Assad. “Necessitem que tots ens unim contra l'enemic comú”, va dir Clinton, seguint la retòrica de la Casa Blanca.

El pla per vèncer els gihadistes és molt semblant, però l'excap de la diplomàcia nord-americana creu que cal “intensificar i ampliar” l'estratègia. Per aquest motiu, ahir va proposar ampliar el programa de bombardejos de l'aliança de països liderada pels Estats Units i començar immediatament a enviar les tropes de les forces especials que han d'entrenar els combatents sirians i iraquians. Fins i tot va parlar d'ampliar la xifra de cinquanta efectius autoritzada per Obama: cal enviar totes les que siguin necessàries per “recuperar territori a EI”.

Clinton aposta també per la creació de zones d'exclusió aèria, que, en la seva opinió, “ajudarien en la situació humanitària mentre es proporciona temps per arribar a una solució diplomàtica”.

Primer pas per aturar l'arribada de refugiats

Els republicans de la Cambra de Representants nord-americana van complir ahir la seva promesa i van aprovar la llei que atura el procés d'acollida de refugiats sirians i iraquians, i exigeix mesures més severes de revisió de l'historial de cada individu. El text passa ara al Senat, que durant el dia d'ahir va rebre a porta tancada el secretari d'Estat, John Kerry, per conèixer les últimes novetats diplomàtiques per posar fi a EI i la crisi de refugiats. A causa del recés per la festivitat d'Acció de Gràcies, els senadors no debatran ni votaran la llei fins la primera setmana de desembre. Obama ja va anunciar que, si s'aprova el text tal com està ara, vetarà la llei. Segons una enquesta de Bloomberg, un 53% dels nord-americans no volen refugiats sirians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona