Política

JxSí i la CUP proposen una comissió de transició nacional i procés constituent i avaluen si serà d'estudi o legislativa

Catalunya Sí que es Pot reclama que sigui d'estudi mentre que C's, PPC i PSC la rebutgen de qualsevol manera

Junts pel Sí i la CUP han proposat aquest divendres la creació d'una comissió sobre transició nacional i procés constituent, i avaluen ara si serà d'estudi o legislativa. La diferència rau en la possibilitat de sumar Catalunya Sí que es Pot, que ha demanat que sigui d'estudi amb l'argument que això garantiria la seva perdurabilitat. De fet, C's, PSC i PPC ja han rebutjat la creació d'aquesta comissió de qualsevol manera, ja sigui d'un tipus o d'un altre. En cas que fos legislativa, els populars ja han donat per fet que el Tribunal Constitucional intervindrà d'ofici i la suspendrà. Els grups s'han donat temps fins dilluns per acabar de concretar la proposta, que es votarà, juntament amb la resta de comissions, en el ple del 20 de gener.

La portaveu de Junts pel Sí al Parlament, Marta Rovira, ha explicat que la CUP i el seu grup plantejaven inicialment aquesta comissió perquè fos legislativa, però estudiaran fins dilluns la possibilitat que sigui d'estudi perquè així es pugui sumar Catalunya Sí que es Pot. En tot cas, ha garantit que sigui d'una forma o de l'altra, aquesta comissió treballarà per aprovar dues lleis al Parlament, la de transitorietat jurídica i la del procés constituent.

Rovira ha argumentat que el debat es pot iniciar de diferents maneres, però que el final sempre serà el mateix, perquè els diputats independentistes tenen “un mandat democràtic i legal per fer al Parlament el debat legislatura sobre aquestes dues futures lleis”. “Com acabarà aquest debat? Amb dues lleis, i això acabarà passant”, ha reblat.

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha argumentat que té “molt més sentit” que aquesta comissió sigui d'estudi, “sobretot per una raó d'efectivitat”, perquè si fos legislativa, és molt possible que “duri poc en el temps” perquè sigui suspesa pel TC. La proposta de Catalunya Sí que es Pot també demana que el nom de la comissió es limiti a parlar de procés constituent.

Des de C's, el portaveu adjunt del grup, Fernando de Páramo, ha explicat que s'oposen a la creació de qualsevol tipus de comissió sobre el tema. “No es poden dedicar més recursos i més temps dels diputats a dividir-nos i separar-nos de la resta d'Espanya”, ha explicat als passadissos del Parlament. Si finalment opten per una comissió legislativa, el Parlament “se saltaria directament les lleis” i als diputats que la promoguessin se'ls podrien imputar diversos delictes de “desobediència”, ha avisat.

El portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, ha recordat que ni el Govern ni el Parlament tenen competències per legislar sobre un procés constituent. “Aquells que vulguin venir al Parlament a portar propostes sabent que no tenen recorregut, l'únic que fan és fer servir la cambra com a instrument per generar conflicte”, ha subratllat. “Per què volen forçar el conflicte?”, ha preguntat. Millo ha garantit que el PPC s'oposarà políticament a aquesta comissió. En cas que JxSí i la CUP optin per tirar endavant una comissió legislativa, està convençut, a més, que el TC actuarà “des del minut 1” per anul·lar-la. Si es tracta d'una comissió d'estudi, els populars “valoraran” quina és la seva resposta.

També la portaveu del PSC a la cambra catalana, Eva Granados, ha rebutjat aquesta comissió, d'una forma o de l'altre, i ha advertit que JxSí i la CUP “hauran de decidir si van a un xoc de trens i per tant en contra de la sentència del TC que anul·la la resolució del 9-N o si segueixen amb el postureo i el simbolisme que ens ha caracteritzat en aquest Parlament amb la comissió del dret a decidir, que va tenir molt rebombori però que no va arribar ni a fer conclusions”. Granados ha advertit, a més, que si la comissió fos legislativa, “no aniria enlloc”, ja que seria recorreguda

Ordre del dia del ple

El ple de la propera setmana aprovarà la creació de les comissions parlamentàries, ordenades aproximadament segons els diferents departaments del Govern. Ara bé, sí que s'ha creat una comissió específica d'Ocupació i una altra d'Afers Socials, encara que a l'executiu figuren dintre de la mateixa cartera, decisió que han celebrat des del PSC i Catalunya Sí que es Pot. També s'ha acordat constituir una comissió de Medi Ambient.

A més de la creació de les comissions parlamentàries, l'ordre del dia del ple fixat per la junta de portaveus inclou la compareixença del president de la Generalitat, però també el debat de la proposta de resolució perquè els treballadors públics recuperin la paga extraordinària del 2012, signada per tots els grups menys JxSí. La junta ha acordat també el calendari de plens d'aquest període de sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]