Política

Juncker creu que ningú “ha de donar lliçons” als serveis de seguretat belgues

El president de la CE onstata la lentitud amb què avança l'intercanvi d'informació entre els serveis secrets dels Estats de la UE

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, opina que els serveis de seguretat belgues no han de rebre lliçons de ningú, i recorda en declaracions al diari Le Soir que el terrorisme ha afectat a altres països, com Espanya, Regne Unit, Itàlia o Alemanya.

El president de l'executiu comunitari rebutja les crítiques que Bèlgica rep en els últims mesos, que al·ludeixen a la suposada ineficàcia dels seus serveis de seguretat.

Alhora, constata la lentitud amb què avança l'intercanvi d'informació entre els serveis secrets dels Estats membres de la Unió Europea (UE). “Qui no té culpa en l'àmbit del terrorisme ? Hi va haver un terrorisme dur i pesat al Regne Unit. N'hi va haver als anys vuitanta i noranta a Alemanya, a Espanya, a Itàlia, etc”, recorda Juncker.

El president de la CE diu que el terrorisme que va tenir lloc entre les dècades dels anys 60 i 90 del segle passat en alguns països semblava afectar menys a la gent que els atacs d'ara, i admet que a aquest fenomen se suma la dimensió dels “fanàtics religiosos que porten noms que no són belgues, luxemburguesos, alemanys o francesos”.

“És com si el terrorisme que ens colpeja hagués estat importat (...) mentre que els que cometen aquests actes han nascut aquí, com moltes vegades els seus pares, han seguit els nostres sistemes escolars, etcètera”, assenyala.

Tot i que reconeix que els països europeus no han funcionat bé en matèria d'integració, subratlla que el no vol cedir “al reflex simplista que volgués portar tot això a una qüestió de religió o d'integració fallida”.

“Estic trist, però no desesperat”, diu el president de l'executiu comunitari, que afegeix que sent “un impuls d'optimisme” després d'haver anat dimecres amb el primer ministre belga a la plaça de la Borsa, on es va produir una concentració ciutadana , després dels atemptats dimarts a l'aeroport de Zaventem i l'estació de Maelbeek, a Brussel·les.

En aquesta concentració, Juncker ha explicat que va veure a joves “que oposen un missatge d'amor a aquests discursos i actes d'odi”, que ha considerat “reconfortant”.

“En un moment en què tot ens convida a no ser tolerants, els joves belgues i de Brussel·les fan gala d'una tolerància valenta. Moltes persones, bombers, policies, civils, han participat aquests darrers dies en actes d'homenatge. Els belgues poden estar orgullosos avui, moltes vegades no ho estan prou “, opina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries