Política

POLÍTICA

ERC condiciona la investidura d'Iglesias a la convocatòria d'un referèndum en un any

Tardà recorda que un govern que no s'avingués a una consulta “no seria d'esquerres sinó de vella política”

El número 2 d'ERC a les eleccions al Congrés el 26-J, Joan Tardà, ha condicionat una eventual investidura de Pablo Iglesias a la presidència del govern espanyol a la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, a l'escocesa i en el termini d'un any. Just el dia que diverses enquestes plantegen una possible suma entre Podem i el PSOE, i en un acte de campanya a Granollers (Vallès Oriental), Tardà ha assegurat que si el PP fos residual a Madrid i hi hagués la possibilitat de proclamar la tercera república espanyola, els catalans “ajudarien”. Per això reclamen ara que l'esquerra espanyol faci el pas: “Demanem que ens ajudin”. En aquest sentit, ha recordat Tardà, els diputats d'ERC no investiran cap govern que no es comprometi amb el referèndum perquè “no seria un govern d'esquerres sinó de vella política”, ha etzibat a la formació morada.

Tardà ha recuperat el discurs contra En Comú Podem i Podemos, en clau sobiranista, pel referèndum. “No esperarem, no esperarem perquè tenim el dret de fer-ho de pressa i l'obligació és fer-ho bé, i casarem fer-ho bé i fer-ho de pressa”. Per això ha fet una crida a l'esquerra espanyola perquè ajudi els catalans. “Si les circumstàncies fossin a l'inrevés, si el PP fos residual a Madrid com a Catalunya, si a Madrid hi hagués la possibilitat de proclamar la tercera república els catalans ajudaríem. O no? Què demanem? Que ens ajudin”, ha clamat Tardà.

Per aquest motiu, ha interpel·lat directament Pablo Iglesias: “Si vols ser investit president d'Espanya amb el vot dels republicans, ja ho saps, has de convocar un referèndum a l'escocesa, independència sí o no, en el termini d'un any”.

Ena aquest sentit ha afegit Tardà: “No renunciar al nostre projecte no vol dir que no puguem estendre la mà a les esquerres espanyols si ens respecten a nosaltres amb el mateix sentiment i convicció que els respecte a ells”. En aquest context, ha advertit, però, que si no tira endavant una consulta en aquest termini i de forma binària, els republicans no investiran “cap govern”. El motiu: “no seria un govern d'esquerres sinó de la vella política”, ha afegit el número 2 dels republicans, que ha reiterat la frase en castellà amb clara intenció de dirigir-se al líder de Podem.

D'altra banda, Tardà ha erigit els catalans com a buscadors sempre de pacte. “El pactisme forma part de la manera de ser dels catalans, sempre hem ajudat, sempre”, ha afegit citant Francesc Macià i la proclamació de la república i “l'agermanament dels pobles” de la península. “Ara a casa nostra tenim la possibilitat de fer un gran salt endavant, de proclamar la república als propers dos o tres anys”, ha pronosticat.

“Sóc xarnego i demano el vot per ERC”

Al seu torn, el número 7 per la llista de Barcelona, Manuel Bueno, s'ha confessat “xarnego” i ha afegit: “Tornaré a demanar el vot per ERC perquè és garantia de la república catalana, i amb orgull i sense demanar permís”, ha assegurat el candidat del Vallès pels republicans. Bueno, que va ser regidors socialista a l'ajuntament de Sant Celoni, ha negat que el PSC i Podem defensin una Catalunya social. “Cap ni un, cap com nosaltres”, ha insistit en un acte de campanya aquest diumenge a Granollers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]