ALBERT BRUNET I BOSCH

ALCALDE DE NAVARCLES

«Sóc molt realista i a vegades això em traeix: la gent se n'aprofita i fa demagògia»

Què el va impulsar a presentar-se a alcalde per primera vegada?

-«L'impuls va ser que un grup de persones m'ho van demanar, em van manifestar que Navarcles necessitava un canvi. Aquella legislatura no vam aconseguir l'alcaldia. En la següent (1995) els meus companys em van proposar de cap de llista i hi vam estar vuit anys. El 2003 em vaig tornar a presentar amb la mateixa candidatura però no va poder ser. Aquells quatre anys hi va ser Convergència, però nosaltres vam ser tossuts, ens vam tornar a presentar i aquí estem.»

-Es tornarà a presentar les properes eleccions?

-«En principi la dita és que no i l'hem comentada amb els companys de l'Ajuntament. Jo crec que ja convé, després de tots aquests anys d'oposició i alcaldia, i la meva edat tampoc és per tirar coets. Però mai es pot dir que no del tot, són circumstàncies d'un moment i valoracions. Si apostessin per mi, encara que no fos per fer una legislatura complerta, no em puc tancar en banda, perquè tens un apreci per la gent amb la que has treballat tant de temps i pel poble.»

-L'equip de govern del poble està format per PSC i per ICV. Em pot explicar aquesta coalició donat que el seu partit ja tenia majoria absoluta?

-«Jo sempre dic que les persones hem de recordar-nos de quan hem hagut de menester als altres i hem de ser humils i agraïts. El mateix dia vaig dir públicament que donaríem una regidoria a la gent que ens havia ajudat a mantenir l'alcaldia.»

-Navarcles és un terme petit. En què afecta a l'hora d'administrar-lo?

-«És més còmode d'administrar. Tenim 5 km2 de terme, és petitíssim. Per sort estem ben situats en l'encreuament de dos rius i anem cap a la falda del Montcau. En la qüestió econòmica, no podem tenir polígons, en tenim un de petit. Tot i que jo he manifestat moltes vegades que no en necessitàvem cap. Que estiguin al poble veí, que té un terme gran, i Navarcles que sigui un poble el màxim de ben ordenat i amb serveis per a tothom. L'únic problema és que per no tenir polígons no tenim contribucions d'indústries, que ens puguin ajudar a mantenir aquests equipaments. Hi hauria d'haver una política d'estat en aquest tema, s'hauria d'apostar per uns punts (on toqui per comunicacions) i la riquesa que generés repartir-la. També dir que Navarcles és un poble molt agrupadet, important per qualsevol tipus de gestió, sobretot la de vigilància. És compacte i tant de bo es mantingui en aquesta línia. Que creixi en equipaments, però no en gaires habitants, com fins ara, amb un creixement sostenible d'un 2%. Quan vas a peu a l'Ajuntament i la gent et coneix és maco i interessant, quan ningú coneix ningú ja no es té essència de poble.»

-Les partides que rep l'Ajuntament d'estaments oficials són suficients?

-«No. El tipus de finançament que tenim, ja ho hem reivindicat moltes vegades, no és el més just. S'haurien de poder administrar els impostos directes que rebem. L'altre dia va dir Zapatero que li havíem de tornar diners ja que el que vam percebre l'any passat va ser més del que ha rebut l'Estat en un termini de 4 anys. I aquest any ens podem trobar igual.»

-La recaptació d'impostos està d'acord amb el que reben els veïns?

-«Com Ajuntament, per recollir algun diner més, no tenim cap més remei que tocar una mica els impostos locals. Perquè no ens enganyem, la gent demana, vol serveis, que facis coses i gratuïtes. El problema que tenim els ajuntaments és que, tot i saber les necessitats de la població, uns volen millors serveis i equipaments perquè els poden pagar i als altres ja els anirien bé més senzills perquè no hi arriben. Hem d'intentar trobar un punt mig i llavors no tenim contents ni als uns ni als altres.»

-Parlant d'equipaments, aquest curs s'han instal·lat dues «cargoleres» a l'Escola Vermella. Hi ha previst que això se solucioni?

-«No... Mira, sóc molt realista i a vegades això em traeix perquè la gent se n'aprofita i fa demagògia. Jo no hi veig un drama tan gros en que hi hagi aquestes dues cargoleres ben comunicades al costat de l'escola. Són situacions de creixement. En el col·legi vermell no s'hi pot fer una segona planta al damunt, no hi ha més remei que posar aquells dos mòduls allà.»

-Hi ha equipaments als que no se'ls treu el màxim rendiment, com és la pista d'atletisme. Quin és el problema?

-«Va néixer d'unes demandes d'un moment en que hi havia el Club Atlètic Navarcles, i després no el van fer servir. La política és això. Resulta que hi ha eleccions, tens un grup que demana una cosa, li dones i tindràs uns quants més de contents. Ets una mica egoista, diguem-ne. Però benvingut l'equipament perquè ara hi va gent gran a passejar, l'utilitzem pel col·lectiu equatorià i ens serveix per a moltes coses. Es diu pista d'atletisme i hi fem de tot menys atletisme, però i què?»

-Considera que Navarcles és un poble turístic?

-«No, haig de ser franc. Però hem de fer tots els possibles perquè ho sigui. Qualsevol cosa que ens arribi gràcies al turisme benvinguda sigui! A la vegada també endrecem, tenim una visió diferent de com volem el poble. Posant l'exemple d'una casa: si saps que vindrà visita sempre la tens més neta.»

-Navarcles és un poble segur?

-«Sempre volem la màxima seguretat però és molt difícil d'aconseguir. En general, Navarcles és un poble segur, que està molt per sota de la mitjana d'incidències dels altres pobles de la comarca.»

-En la seva opinió, la gent de Navarcles se sent navarclina?

-«El 50% supernavarclina, el 30% navarclina i el 20 % viu a Navarcles. Potser m'he deixat endur per l'entusiasme i aquestes xifres no són tan reals…»

-Quina pregunta creu que m'he deixat de fer-li?

-«El problema de la drogadicció. No vull dir en concret al poble sinó en general. És la lacra dels nostres temps, sobretot en contra de la joventut. Ens hauríem de rebel·lar per reconèixer aquest fet i canviar les lleis, per poder actuar amb rapidesa contra els petits distribuïdors. Els agents locals tenen una gran preocupació perquè no tenen mitjans legals per actuar quan han vist un acte delictiu d'intercanvi o distribució.»