Punt divers

La Reserva de Sebes de Flix es consolida com a hàbitat de la cigonya blanca amb el naixement de quatre nous polls

El projecte de reintroducció de la cigonya blanca a les Terres de l'Ebre es consolida a la Reserva Natural de Sebes a Flix (Ribera d'Ebre), després d'iniciar-se ja fa vuit anys. Actualment, són catorze les parelles de cigonya blanca que viuen de forma estable a la Reserva. Una d'elles s'ha instal·lat des del febrer passat en un niu fet a la depuradora de Flix, on han nascut quatre polls. Es tracta de la primera parella de cigonyes blanques que es consolida en una instal·lació d'aquestes característiques i hi té cries. El personal de la depuradora i de la Reserva fan un seguiment diari dels quatre polls, nascuts amb pocs dies de diferència, i els anellaran abans que comencin a volar el mes de juny.

Aprofitant que la depuradora de Flix es troba dins de la Reserva Natural de Sebes, vora el meandre de l'Ebre, els treballadors de la instal·lació van decidir l'any 2004 contribuir al projecte de reintroducció de la cigonya blanca a les Terres de l'Ebre amb la creació d'un niu dins de les instal·lacions de la depuradora. El niu es troba sobre una plataforma de fusta, facilitada per la Reserva Natural, damunt d'una pilastra que antigament es feia servir per lligar-hi una sirga que anava fins l'altra banda de l'Ebre, per facilitar el pas de barca pel riu. Els treballadors de la depuradora van posar un tub damunt de la pilastra, per poder elevar el niu.Tal com ha explicat l'encarregat de planta de la depuradora, Joan Carles Albiac, des del 2004 el niu 'només era de passada', ja que les cigonyes el visitaven però 'no es consolidaven'. No obstant, una parella d'aquesta espècie s'hi va instal·lar el febrer passat i ha criat quatre polls, dels cinc ous que van pondre. La primera cria va néixer al 19 d'abril i la quarta el 25 del mateix mes, de manera que hi ha una diferència notable de mida entre les cries. Albiac ha explicat que el personal de la depuradora fa un seguiment diari de les cries, tal com ha fet des de la posta dels ous. Com que el niu està molt elevat, els treballadors es desplacen fins al Castell de Flix (situat a l'altra banda del riu) i, amb un telescopi facilitat per la Reserva, segueixen el creixement dels polls. 'Hi ha un elevat índex de mortalitat entre les cries d'aquesta espècie perquè necessiten menjar molt', ha afegit el responsable de la depuradora. Així, el personal dóna cada dia a les cigonyes adultes set o vuit pollastres petits trossejats, perquè el mascle i la femella puguin menjar i alimentar les cries. A banda, la parella adulta també menja insectes que caça per la Reserva.El mascle de cigonya va néixer a la Reserva de Sebes, mentre que la femella és salvatge. 'Ara estan molt familiaritzats amb nosaltres i caminen per la depuradora tranquil·lament', ha destacat Albiac, i ha afegit que el personal de la planta 'els respectem i els deixem que facin la seva vida'. Així, es tracta de la primera parella de cigonya blanca que s'estableix en una depuradora de manera permanent i que hi té les cries.Els tècnics de la Reserva Natural han explicat que els polls romandran al niu durant uns dos mesos, fins que es decideixin a començar a volar. Segons Albiac, uns deu dies abans que això passi, els tècnics anellaran les cries dins del mateix niu, fent servir una grua, per poder fer el seguiment de les aus nascudes a la depuradora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.