Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: oblit al jutjat, recordatoris al pantà

Continuen apareixent els enigmàtics missatges i poemes dedicats a en Marc i la Paula envoltats de flors i espelmes

Mentre el cas del sumari del doble assassinat del pantà de Susqueda continua en punt mort al jutjat (ara la jutgessa ha menat pressa als Mossos perquè aportin els informes que fa temps que esperen), al pantà de Susqueda continuen apareixent els recordatori en honor a les víctimes, en Marc i la Paula, en forma d’espelmes, flors i poesies. Uns altars que diposita algú de forma anònima. “Llums de neó a les ninetes. La carretera s’enfonsa sota el nostre alè. Cristalls de sol neguitegen els teus cabells. Soc feliç i llagrimejo. Els centaures ens esperen. Porten torxes impregnades del teu batec. Caminarem sempre junts, i els herois ho saben... preparen voltes d’estels amb perfums a timons, perquè tu i jo sempre serem infinits! Ni oblit ni perdó. El pantà et segueix.”

Aquest és l’enigmàtic escrit que es podia llegir fa unes setmanes en el petit altar que l’autor ha configurat en un punt de difícil accés al baixant de roques al costat de la presa. L’escrit està envoltat de flors, roses vermelles, espelmes i les lletres M i P, en referència a en Marc i la Paula, la parella que va morir assassinada a trets als entorns del pantà el 24 d’agost del 2017. L’any també queda referenciat a l’escrit poètic que hi ha deixat l’anònim.

Els misteriosos missatges anònims que pretenen lloar el record de les víctimes van aparèixer unes setmanes després del doble assassinat d’en Marc i la Paula. Al principi, l’autor els deixava a les jardineres gegantines que hi ha damunt la paret de la presa, però, a finals de l’any 2022 i després que hi posés un missatge d’advertiment perquè no es toquessin els escrits, els missatges van desaparèixer de la ubicació habitual i es van desplaçar a un lloc molt inaccessible entre les roques. On és molt més difícil que els facin malbé però també és més difícil que la gent els pugui llegir perquè són en un lloc de mal arribar. Els escrits, que el seu autor sol emmarcar i protegir amb plàstic perquè no es deteriorin, solen ser escrits en català però també n’han aparegut alguns en castellà.

Un dels primers escrits que van aparèixer anava acompanyat d’una creu amb els noms de les víctimes:

“Paula i Marc. Des d’allà on som, us veiem. Des d’allà on som, el sol a vegades ens cega. Però ens reconforta... Ens dona escalf. Des d’allà on som, aconseguim veure les aigües verdes del pantà... A vegades tèrboles... Testimonis d’un passat que mai hauria d’haver existit. Des d’allà on som, sempre ens mantenim junts. Us protegim i ens protegiu sols amb el vostre record. Des d’allà on som, a vegades de nit pugem fins al turó Blau. Albirem l’horitzó i ens diem: tanquem els ulls ara que tothom dorm i estirem-nos sobre l’herba fresca. El teu acte negatiu, el lent caminar dels dies i la mirada dels nens serà el teu pròxim final.”

Quin significat tenen i a qui van adreçats els missatges misteriosos? I qui és el poeta anònim? Una de les persones que el coneixia era Bartomeu Soler, l’home que vivia a la barraca i que va morir el desembre del 2019. Soler va explicar que l’autor dels escrits era del Berguedà i feia poc que vivia a la Selva i que no coneixia en Marc ni la Paula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia